dodik
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj “manipulator koji je učinio sve da dodatno uruši povjerenje u BiH”.

“Prekršio je Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, u kojem se navodi da ne mogu javno da se iznose spoljnopolitički stavovi koji nisu usaglašeni konsenzusom”, istakao je Dodik i dodao da konsenzusa nije bilo.

Dodik je dodao da Alkalaj nije imao saglasnost da se obrati pred Vijećem sigurnosti UN-a što znači da nije mogao tamo da ni govori sinoć jer za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

“Treba biti bezobrazan i bitanga da se na taj način radi kao što je to on učinio klevećući Srbe kao što je to on učinio, tražeći da mi ostanemo u okviru BiH i živimo zajedno. Iskoristio je priliku, on i njegovi naredbodavci Bisera Turković i drugi iz SDA i radikalnog bošnjačkog krila da okleveću Srbe i nanesu im bilo kakvu štetu kad god mogu”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je istaknuo da predstavnici Republike Srpske ostaju da se bore za svoja prava, za slobodu i za RS, “državu u koju vjeruju, jer ne mogu da žive bez države i bez slobode”.

“Danas imamo to. Imamo našu slobodu, imamo dvije države Republiku Srpsku i Srbiju”, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da nikakav Sven Alkalaj nije dovoljan da to uruši i da je obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a “samo dio njegove male duše u pokušaju da nanese neku štetu Srbima”.

“Bilo je i NATO bombardovanje, pa smo preživjeli. Preživjet ćemo i ovo vrijeme”, naglasio je Dodik.

On je dodao da su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i drugi uspostavili neku novu praksu u radu institucija BiH.

“Svim našim ljudima u diplomatskom sistemu sam rekao da nemaju potrebe da više slušaju Biseru Turković, pa ćemo vidjeti na šta će ovo izaći”, zaključio je Dodik.