Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je Srni da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad RS klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

– Toga smo svi u RS svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad svojim glavama i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu čije posljedice ćemo dugo osjećati – rekao je Dodik.

“Zastrašivanje i agresija”

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu Ambasade SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta “bezumna najava za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.”

– Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demoinizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga, u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana – istakao je Dodik.

On je naglasio da se RS “ne protivi partnerstvu sa SAD-om na demokratskim principima i kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.”

– Kad SAD bude spremna da se na taj način ponaša, mogla bi u RS da ima partnera – poručio je Dodik.

“Riječ je o provokaciji”

Predsjednik RS je rekao da nijedan Srbin u državnim institucijama nije dao saglasnost za ovu, kako to on kaže, “provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH.”

Bilo čija je odluka i ko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je riječ o “provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, RS i njenom rukovodstvu. “

Avaz