Dodik: Očigledno je da ne možemo svi da stanemo u “bosanski lonac”, mene godinama guraju

1629563278 SA KRIVICNE DODIK PKG ADS20210821 164157099 mxf 00 00 52 23 Still001 1200x800 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je veoma jasno da se ni Srbija, niti Republika Srpska, ne miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da neće blagonaklono gledati da se šikanira srpski narod u Crnoj Gori, piše Srna.

– Crna Gora je nezavisna država, ali svakako oni moraju da znaju da mi nećemo gledati blagonaklono na to da se srpski narod tamo šikanira, da im se ne dozvoljava da očuvaju svoj identitet i da je srpski identitet problem broj jedan za Mila Đukanovića i njegovu političku garnituru – rekao je Dodik u Beogradu novinarima, nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je naveo da je zajednička ocjena na današnjem sastanku u Beogradu da je važno da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prošlo mirno i da u tom pogledu treba nastaviti s obavljanjem svakodnevnih poslova koji su vezani za srpski narod.

Prekrajanje granica

On je dodao da je bilo riječi i o temi “u vezi sa reakcijom grupacije oko crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića koji uporno pokušava da prikaže da su Srbi taj remetilački faktor, a u suštini njegova politika je remetila položaj Srba, kojih je u Crnoj Gori gotovo 30 odsto”.

– Gotovo sve vrijeme njegove vladavine Srbi su bili tamo nacija drugog reda, kojoj su onemogućavani poslovi, kojima nije dozvoljeno da koriste javne resurse i mnogo šta drugo – rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da Srpska pravoslavna crkva (SPC) “sve što radi u Crnoj Gori ima politički karakter i da Dodik radi na destabilizaciji regiona i prekrajanju granica”, Dodik je rekao da je protiv onog regiona koji Komšić zamišlja u svojoj glavi.

– Ja sam protiv i granica koje Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi. Valjda tu nema ništa problematično – rekao je Dodik.

Crkve i vjerske zajednice imaju svoj život

Međutim, evidentno je, kaže Dodik, da i Komšić i lider SDA Bakir Izetbegović u posljednje vrijeme koriste kao sredstvo napad na SPC, koju karakterišu kao “lošu zato što ne mijenja svoj narod”.

– To bi jednako bilo kao kada bih ja rekao da je Islamska vjerska zajednica loša zato što ne mijenja Bakira Izetbegovića i njegovu političku strukturu. Ali to su sve gluposti i jedno i drugo – naveo je Dodik.

On je napomenuo da crkve i vjerske zajednice imaju svoj život i treba da im se dozvoli da rade na najbolji mogući način, ne ugrožavajući druge.

Dodik je istakao da ono što imaju SPC ili Katolička crkva u BiH može da ima i Islamska zajednica, a ne da Islamska zajednica ima neka specijalna, eksluzivna prava, koja, naravno, nikada neće biti dozvoljena u BiH.

Eventualne nestabilnosti

Sve što Komšić i Izetbegović u posljednje vrijeme čine i pokušavaju da se raduju svemu što ide protiv Srba i Republike Srpske, kaže Dodik, to nije politika koja može da uspije u BiH.

– I dalje mislim da je jedini način da se u BiH mirno raziđemo i da gradimo kao nezavisne države, zasebno, dobre prijateljske odnose, u čemu će međunarodna zajednica biti dodatna garancija da ne dođe do bilo kakve eventualne nestabilnosti – rekao je Dodik.

On smatra da je to najbolje dugoročno rješenje.

– A ovo ovako, da nas drže u tom “bosanskom loncu” u političkom smislu, očigledno da tamo ne možemo svi da stanemo, da se “svarimo”. Mene guraju godinama da upadnem u taj “lonac”, a ja ne upadam i to je njima osnovni problem – rekao je Dodik.