Dodik: Organizirano ćemo se braniti, spreman je zakon o suspenziji pravosuđa

dodik 4 750x563 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su posljednji postupci Suda i Tužilaštva BiH politički motivirani.

– Republika Srpska je sve učinila u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentirajući predmet koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv zvaničnika RS zbog napada na ustavno-pravni poredak BiH I dodao:

– Ovaj proces koji su počeli je kraj BiH.

Dodik je rekao da je to “pokušaj da se sahrani Republika Srpska”, te da iza svega stoji namjera da se destabilizira RS, koja danas ima bolje pokazatelje od FBiH.

Formirat ćemo u januaru svoj VSTV

Dodik je rekao da nema elemenata za postupak, a da u prilog tome govori činjenica da su počeli da izuzimaju dokumentaciju od svih stranaka i institucija iz RS.

– RS će se organizirano braniti, to znači da ćemo u roku mjesec dana imati zakonom reguliranu oblast pravosuđa. Zabraniti ćemo djelovanje Tužilaštva i Suda BiH na teritoriju RS, obezbjedićemo da se stvori neutralno pravosuđe koje nema politički motivisane odluke. Formirat ćemo u januaru svoj VSTV, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH ima lažnog visokog predstavnika koji prijeti.

– U nedostatku autoriteta, on ide i prijeti RS. Moram da vam kažem jednu vijest, RS ima povećan koeficijent za raspodjelu prihoda iz UIO, rekao je Dodik i dodao da u RS rastu investicije te je u tom smislu izdvojio Jahorinu za koju kaže da se tamo obavlja gotovo milijardu KM investicija.

– RS ne mogu da zgazi tipovi poput tog Šmita koji prijeti raznim sankcijama, financijskim, rekao je Dodik.

Demoktatski svijet

On je pohvalio izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, te poručio da se reis Kavazović drznuo da ga napadne.

– Orban je saopštio da RS može da računa na podršku Mađarske od 100 miliona. Oni smatraju da Orbanu treba otkazati posjetu. Ja sad pitam je li BiH samo ono okupljeno oko Sarajevo ili se pitaju institucije za koje se oni zalažu. Oni ne poštuju institucije, rekao je Dodik.

On je rekao da reakcije iz Njemačke pokazuju da to nije demoktatski svijet.

– Šta je poruka te neke nove navodne Njemačke ministrice. Poručujem joj da bi bilo dobro da sjednemo i razgovaramo, a ne da tako olako ulazi u diskvalifikacije i prijetnje, rekao je Dodik.