Dodik prijeti bojkotom izbora 2022.: Da li je “upliv stranaca” zapravo ucjena u korist HDZ-a?

Screenshot 7 11

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik iznio je danas tezu o mogućem bojkotu Općih izbora koji su planirani u oktobru 2022. godine.

U dijelu intervjua koji je emitovan na RTRS-u, a koji će kompletan biti prikazan večeras, Dodik je ostavio otvorenu mogućnost da se vladajuća koalicija iz RS-a pridruži strankama s hrvatskim predznakom u bojkotu izbora.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni RS neće izaći na izbore. Tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo”, izjavio je.

Dodik nije pojasnio šta smatra pod “uplivom stranaca u rad CIK-a”.

“Možda će opozicija iz RS-a pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovdje da onemogućimo da se izbori provedbu, bez obzira što bi CIK raspisao. Dovoljno je da naše javne ustanove kao što su škole i domovi kulture ne daju na raspolaganje, ili da naše opštine ne formiraju mjesne izborne komisije. I nema izbora, je li tako?”, rekao je predsjednik SNSD-a.

Ovom najavom Dodik dodatno zagrijava ionako vruću političku situaciju u cijeloj Bosni i Hercegovini te na taj način vrši pritisak u korist HDZ-a i ucjenjuje po pitanju reforme izbornog zakonodavstva.

Poznato je da se uveliko vode pregovori za izmjene Izbornog zakona BiH pod mentorstvom američkih i evropskih zvaničnika. No, uprkos brojnim sastancima stavovi i dalje nisu dovoljno približeni da bi se mogao graditi ikakav optimizam.

Lider HDZ-a Dragan Čović u više navrata je izjavio kako neće biti smisla održati izbore po trenutnom Izbornom zakonu BiH, istom onom po kojem je 2014. godine izabran za člana Predsjedništva BiH.