Dodik se oglasio nakon najave blokade puteva u RS zbog cijena goriva

Građani Republike Srpske danas će, kako je najavljeno, u 17 sati na putevima zaustaviti svoja vozila na jedan sat i na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, koje je za oko pola marke skuplje u odnosu na januar ove godine, javlja BN TV.

Cijena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj po litru iznosi oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka.

Ovo je treće poskupljenje goriva u ovoj godini što je izazvalo nezadovljstvo kod građana jer to za posljedicu ima i povećanje cijena i ostalih životnih namirnica.

Nakon najave jednosatnih blokada puteva u RS, oglasio se i Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS.

“Tražiću od policije da sklanja automobile koji se budu zaustavljali na ulicama. Svaki protest koji se organizuje mora biti prijavljen i sve što ugrožava druge podliježe zakonskoj odgovornosti. Ne možete da zaustavite automobil negdje na cesti i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo treba Hitna pomoć u tom trenutku. Ako hoćete da protestvujete zbog goriva onda stanite na benzinsku pumpu i tu izrazite svoje nezadovoljstvo. Prijavite se i protestvujte, nikakav problem nije, ali to mora biti prijavljeno i odobreno i ne smije ugrožavati nikoga drugog”, poručio je Dodik u izjavi portalu Srpskainfo.com.

On i iza ovih najavljenih protesta vidi politiku i pokušaj destabilizacije.

Dodik smatra da najavljeni protesti zbog poskupljenja goriva nemaju osnova, jer je, kako ističe, gorivo u RS najjeftinije u odnosu na zemlje regiona.

“Gorivo u Federaciji BiH je za deset odsto skuplje u odnosu na RS, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovde je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku. Cijena nafte je skočila na svjetskom tržištu i to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Sve je stvar berze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti”, rekao je Dodik.

U strukturi cijene goriva značajno učestvuju akcize, porez, koji su prije nekoliko mjeseci izglasali poslanici tzv. akcizne koalicije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Oko donošenja akciza vodila se borba u parlamentu, ali u petom pokušaju vlade RS i Federacije BiH zbog novog aranžmana kod MMF-a uspjeli su da obezbijede većinu za taj porez na gorivo i time dodatno opteretili građane ove zemlje, koja je među najsiromašnijim u Evropi.

Osovinu tzv. akcizne koalicije čine stranke HDZ, SDA i SNSD, koje vode vlade na entitetskom nivou.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara i tada je gorivo odmah poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupjelo oko pola marke što je izazvalo bijes kod građana, posebno kod autoprevoznika koji su i inicirali ove proteste.

Koliko će novi talas poskupljenja koji se dešava uoči predstojećih opštih izbora u BiH uticati na svijest građana vidjećemo u oktobru, ali je činjenica da je sada veliko neraspoloženje prema onima koji su uticali na ovo poskupljenje.

Za akcize, odnosno porez na gorivo, u Parlamentu BiH glasali su iz RS-a poslanici SNSD-a Nikola Špirić, koji je u Predstavnički dom Parlamenta BiH ušao s 43.850 glasova, Dušanka Majkić s 18.114, Miroslav Milovanović s 20.187, Milica Marković 7.057, Lazar Prodanović nešto više od 23 hiljade i Staša Košarac koji je dobio 22.836 glasa.

U drugom taboru koji su se borili protiv akciza bili su poslanici SDS-a Mladen Bosić koji je u Parlament BiH ušao s najvećom pojedinačnom podrškom s 51.783 glasa. Tu je bila i Aleksandra Pandurević s podrškom nešto većom od 25 hiljada, Đorđe Krćmar s 20.000 osvojenih glasova, Borislav Bojić s 15.000. Protiv akciza su bili i Momčilo Novaković (PDP-NDP) i Jovo Vukovljak (DNS) sa znatno manje glasova.

Prema nekim nezvaničnim izvorima, ovi poslanici i jednog i drugog tabora ponovo će se naći na listi svojih stranaka, a neki će ponovo biti i nosioci izbornih lista.