21
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Članovi Predsjedništva BiH učestvovali su danas na Diplomatskom forumu u Antaliji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je istakao da iako je zapadna Evropa, prije svega Njemačka, zainteresovana za mlade, obrazovane ljude iz BiH i oni masovno odlaze u te zemlje, ipak veliki broj njih, kako tvrdi Dodik, vraća se u Bosnu i Hercegovinu.

– Danas su te granice otvorene i danas one djeluju kao usisivač za mnoge naše mlade i stručne kadrove koje umjesto da mijenjaju naše društvo i vrše pritisak na promjene i reforme, lakše se odlučuju da sjednu i odu u zapadnu Evropu jer im se tamo putem interneta nudi idealno društvo u kome samo treba da stignu i tamo ih čeka med i mlijeko, što naravno, nije tačno. Da nije tačno govore mnogi koji se vraćaju i smatraju da u našim društvima mogu da naprave daleko veći uspjeh nego što to mogu da naprave sada na zapadu – rekao je Dodik, prenosi BN.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, sva tri člana Predsjedništva naglasili su da je u nabavci vakcina protiv virusakorona zakazao COVAX mehanizam, te su uputili riječi zahvalnosti zemljama koje su pomogle BiH donacijom vakcina.