Dodik žestoko napao ambasadoricu SAD-a

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas se obratio javnosti nakon što je administracija Sjedinjenih Američkih Država uvela sankcije protiv njega.

Osjećam se ponosno i ovo ne doživljavam kao kaznu jer je ovo dokaz da nisam bio spreman da trgujem interesima RS-a u momentu kada su to od mene očekivali. Odluka je deplasirana jer oni koji su je donijeli znaju savršeno dobro da ja nemam nikakvu imovinu u SAD-u. Nemam ni imovinu, niti bilo kakav račun. U tom pogledu, deplasirano je zabranjivati nešto kad ono ne postoji“, otvorio je konferenciju za medije Milorad Dodik.

Dodao je da je pod sankcijama dugo vremena, jer aktivno vodi RS.

Ja sam pod raznim sankcijama već dugo vremena, a ponosan sam što u tom vremenu kada aktivno vodim RS – nikad nisam bio spreman da pod silnim pritiscima tadašnjih ljudi iz administracije SAD-a predam RS u ruke njihove “policije”. Ponosan sam što nisam pristao na Butmirski proces i što nisam nikad pristao da se mijenja Ustav BiH. Ponosan sam što sam pripadao Srbima i izvan RS-a što nisam dozvolio da se ukine Dan RS“.

“Politika odlazeće administracije predvođena gospođom Cormack je antisprska i probošnjačka i onda kada su pokušavali da nam kažu da žele neko dobro rješenje. Ovo nisu sankcije SAD-a, nego onih koji su poraženi na američkim izborima”, dodao je.

Dodik kaže da nije iznenađen ovim potezom, jer “nisu mogli podnijeti da ga vide na inauguraciji kod Trumpa”.

Nisam iznenađen ovim potezom jer sam za posljednjih 10 godina čuo toliko prijetnji od ove garniture da sam znao da će ih realizovati na odlasku. Njihova politika je doživjela slom na izborima u SAD-u, a ja sam još politički aktivan što je bio razlog njihovog sprečavanja mog odlaska u SAD. Nisu mogli podnijeti da me vide tamo. To je kukavičluk onih koji provode politiku sile. Od najuspješnijeg američkog vanjskopolitičkog projekta nakon rata, ta odlazeća administracija je kreirala monstruma nesposobnog da preživi. Naravno, govorim o BiH“.

“Odluku je saopštila administracija koja će za dva dana biti dio američke historije. Još sinoć sam čuo neke koji sugerišu da podnesem ostavku, ali mogu im poručiti da me je izabrala volja naroda a ne volja američke administracije. Razumijem ih jer im pozicija zavisi od te administracije”, dodao je.

Poručio je da ova odluka neće utjecati na njegove političke stavove.

Ako je neko mislio da će ovakom odlukom poražene američke administracije utjecati na moje političke stavove, grdno se vara. Cormack je lično lažno informisala Washington o situaciji u BiH. SAD nemaju neku izrazitu politiku prema ovim dijelovima svijeta, ali je i poznato da su te politike kreirali ambasadori. Ona je lično dokazani neprijatelj Srba i RS-a, i ona je nepoželjna osoba u RS. Tražimo od Crnadka da je proglasi personom non gratom u RS“, kazao je.

Očekujemo da se krivično goni za miješanje u unutarnje političke odnose i time je prekršila provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Lažno je informisala State Department o stanju u BiH, visokog predstavnika je pretvorila u svog poltrona“, dodaje Dodik.

Dodik je poručio da poštuje novu administraciju koja se neće “petljati u odnose”.

Mi poštujemo i vidimo najave nove administracije koja se neće petljati u rušenje stranih vlada, nego će s njima sarađivati i da će problem imati samo onaj ko bude sarađivao sa terorističkim organizacijama. Te probleme RS nema, možda ih ima FBiH. Odbacujem duh Dejtona kakav je promovisalaodlazeća američka administracija. Nije mi nimalo žao što sam im postao problem, čak mi je i drago. Ostao sam dosljedan da branim pozicije RS-a i Srba u BiH. Za građane RS-a ovo ne znači ništa, jer sam uvjeren da je velika većina građana RS pogođena i iritirana ovakvim odlukama gospođe Cormack“.

“Ako me išta obavezivalo, to je odnos prema SAD, imao sam poštovanje prema njima jer je to moćna i velika sila. Znao sam da neki pojedinci mogu biti loši kao što je gospođa Cormack ali nikada nisam bio od onih koji ne poštuju SAD”, dodao je Dodik.

GODISNJICA
MARKETING