Dodikov savjetnik se obrušio na Sonju Biserko: “Sram i stid da vas bude, RS nije ratni plijen”

4 9

Mate Granić, specijalni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za vanjska, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, gostovali su na N1.

Biserko je, između ostalog, poručila kako je BiH išla u dobrom smjeru, sve do 2006. godine i da su visoki predstavnici uložili veliki napor da država BiH postane funkcionalnija.

– Međunarodna zajednica je propustila da oroči Dejtonski sporazum i da u dogledno vrijeme napravi novi uvid i da postavi drugačiji okvir. Ruski, kineski, ruski akteri se očituju na našim prostorima sada a Beograd na RS gleda kao na ratnu dobit od koje neće lako odustati i da je to privremeno stanje koje će završiti secesijom RS i Beograd je zdušno podržavao taj secesionistički pristup. Vučić stalno kaže da podržava integritet BiH, čuva se šta govori, ali njegovi saradnici govore suprotno, Vulin naprimjer i mnogi drugi koji govore o ujedinjenu srpskog naroda. To sve ne bi bilo moguće bez novih geo-strateških okolnosti i Rusija je to iskoristila kako bi spriječila širenje NATO-a na tom prostoru – rekla je Biserko.

Koji član je prekršen

Dodala je da Naglasila je i da je kršenje Ustava BiH ono što je NSRS uradila na sjednici o povlačenju nadležnosti te navela kako su sankcije već na djelu i da će one biti usmjerene na sve koji destabilizuju BiH, ali i na korupciju i organizovani kriminal. Dodala je kako se zapadna zajednica aktivirala i da će biti zanimljivo vidjeti epilog.

Na njeno izlaganje reagovao je Kovačević te upitao “koji je to član Ustava BiH NSRS prekršila”.

– Vaš predsjednik skoro svakodnevnog ovori da RS treba da se otcjepi, da bih nije funkcionalna država i da treba da se raspadne. Da njemu Sarajevo nije glavni grad… – kazala je Biserko, ali je Kovačević prekinuo kazavši da je “pitao konkretno pitanje, koji član Ustava smo prekršili”.

Kako je rat u Jugoslaviji počeo

– Ja ne govorim o tome, ja govorim o tome kakva je atmosfera stvorena u BiH – rekla je Biserko.

Kovačević je potom rekao: “Naravno da ne znate”.

– Nemojte izigravati ovdje legalistu. Vrlo dobro znamo kako je rat u Jugoslaviji počeo – istaknula je Biserko.

Potom je Kovačević tražio riječ te nastavio:

– Ne znam zašto sam uopće iznenađen vašim izlaganjem i zašto sam uopće očekivao da ćete reći bilo šta realno ili objektivno. Moram da vam kažem – sram i stid da vas bude, jer RS nije nikakav ni ničiji ratni plijen, nego volja naroda i volja građana RS, kazao je između ostalog Kovačević.

Također, agresiju na Bosnu i Hercegovinu nazvao je “građanskim ratom”.

Na ovom linku možete pogledati cijelu emisiju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE