Dodikova vlada dodijelila 120 hiljada KM kompaniji Željka Joksimovića

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uslugu servisa vijesti iz Srbije Vlada RS-a plaća 120 hiljada KM godišnje i to kompaniji u suvlasništvu Željka Joksimovića, piše Žurnal.

Vlada Republike Srpske platit će 120 hiljada KM kompaniji Tačno d.o.o. iz Beograda za uslugu servisa vijesti. Ova odluka donesena je nakon provođenja jednog od netransparentnijih postupaka – pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

U dokumentaciji se Vlada RS-a – Generalni sekretarijat poziva na jedan od stavova člana 21 Zakona o javnim nabavkama, koji podrazumijeva da se ovaj postupak provodi kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču.

ČITAJ JOŠ:  Kinezi masovno izvlače sirovine iz BiH

Generalni sekretarijat pitali smo o kakvim se ekskluzivnim pravima radi – zašto je kompanija Tačno jedina koja je mogla osigurati ovu uslugu Vladi RS-a, ali odgovor nismo dobili.

Kompanija Tačno je praktično nasljednik Tanjugovih servisa. Krajem 2020. stekla je pravo na korištenje imovinskih prava i žigova agencije i registrovala šest Tanjugovih servisa. Tanjug je tada obrisan iz registra Agencije za privredne registre. Od tada se Tanjugovi servisi vijesti, vijesti na engleskom, foto servis, videoservis, livestream i biz servis registruju kao servisi kompanije Tačno. Udruženje novinara Srbije objavilo je da je Tačno ova prava za period od deset godina steklo za 628 hiljada eura.

ČITAJ JOŠ:  Još jedan veliki uspjeh travničkih ljekara: Urađena prva parcijalna proteza koljena

Inače, osnivači kompanije Tačno su RTV Pančevo sa 60 posto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i “Minacord media” sa 40 posto kapitala sa ulogom od 400 dinara. Zakonski zastupnici “Minacord media” su Željko Joksimović i Manja Grčić.

Ovo nije prvi put da Vlada RS-a na netransparentan način dodjeljuje novac istoj kompaniji. Ista usluga ugovorena je i prošle godine, također pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja i poreske obveznike koštala je 120 hiljada KM. Novca u budžetu za medijsko praćenje, posebno nakon drastičnog povećanja od 45 miliona KM kabinetu predsjednika, ne smije manjkati.

ČITAJ JOŠ:  Sjuart Pič: Dodik i Cvijanović su na opasnom putu koji šteti stabilnosti i pravnom poretku u BiH
GODISNJICA
MARKETING