Dodiku zbog rušenja ustavnog poretka prijeti pet godina zatvora, imunitet ga ne štiti!

dodik
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijest koju je jučer objavio „Dnevni avaz“, da je za napad na ustavni poredak BiH osumnjičeno 13 osoba, među kojima su Milorad Dodik i još 12 političara, odjeknula je kao bomba i itekako zabrinula lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

Sve staro

Osim Dodika, za rušenje države osumnjičeni su i njegovi prvi saradnici Željka Cvijanović i Radovan Višković. No, oni, prema informacijama „Avaza“, neće biti pozivani u Tužilaštvo BiH. Za sada se saslušavaju samo svjedoci, a riječ je o liderima opozicije u RS, koja nije učestvovala u zaključcima o prijenosu nadležnosti s države na RS.

Dodik je jučer u zgradi Vlade RS na konferenciji za medije kazao da su saslušanja u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta napad na ustavni poredak dio organizirane harange iz političkog Sarajeva. Ponovo je napao i Tužilaštvo.

– Prema Ustavu, RS je jasno definisana i ima svoja prava, imamo politički motivisano ponašanje Suda i Tužilaštva BiH. Ovo je pokušaj da se sahrani RS. To što smo mi predmet njegovih progona, govori o tome da je njihova namjera destabilizacija RS – rekao je Dodik.

Govoreći o istrazi Tužilaštva BiH, naglasio je da su “sve što su činili, činili prema Ustavu“.

– Politički funkcioneri imaju imunitet, u ovom slučaju se radi o politički motivisanom progonu. Imamo jednu harangu koja se radi prema nalozima iz Sarajeva. Žao mi je što je opozicija u RS upletena u ovo, ali i oni u svojim izjavama precizno opterećuju RS, tvrdeći kako je to trebalo da se uradi ovako ili onako – kazao je Dodik.

U KZBiH jasno piše kolika je predviđena kazna za krivična djela protiv integriteta BiH U KZBiH jasno piše kolika je predviđena kazna za krivična djela protiv integriteta BiH FOTO: AVAZ

Dodao je da nema elemenata za krivični postupak, a da u prilog tome govori činjenica da su počeli da izuzimaju dokumentaciju od svih stranaka i institucija iz RS.

– RS će se organizovano braniti, to znači da ćemo u roku od mjesec imati zakonom regulisanu oblast pravosuđa. Zabranit ćemo djelovanje Tužilaštva i Suda BiH na teritoriju RS. Formirat ćemo u januaru svoj VSTS – istakao je Dodik.

No, prema informacijama „Avaza“, kada je u pitanju rušenje ustavnog poretka, niko ne može imati imunitet, pa ni Milorad Dodik. Eventualno, zaštitu mogu imati članovi NSRS i šefovi klubova na nivou RS. Ali na nivou BiH, imunitet ne mogu imati niti ih on štiti.

– Zakon o imunitetu BiH predviđa imunitet za članove Predsjedništva BiH, ali samo u odnosu na građansku odgovornost – stoji u Zakonu o imunitetu.

Zakon jasan

Za krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 249. KZBiH u vezi s krivičnim djelima napad na ustavni poredak iz člana 156. KZBiH i protuzakonito formiranje vojnih snaga iz člana 162a. KZBiH, a sve u vezi s članom 53. KZBiH, za što je osumnjičen Dodik, predviđena je višegodišnja kazna zatvora.

U članu 156. KZBiH jasno stoji:

– Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje pet godina

Nastavio po starom

Dodik je jučer ponovio da će u roku od mjesec imati zakone koji će regulirati pravosudni sistem.

– Zabranit ćemo njihovo djelovanje i rad i činit ćemo sve da se stvori neutralno i objektivno pravosuđe – rekao je Dodik.

UTužilaštvu BiH jučer je saslušan Branislav Borenović, lider PDP-a. Danas iskaz daje Nebojša Vukanović.