Dok bh. fudbal drma afera, Džidić upozorava: Zaštiti domaće igrače, stranci ne odskaču kvalitetom kao što bi trebali

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mnogo bure podiglo je saopćenje Sindikata profesionalnh fudbalera BiH vezano za strane igrače.

Iz Sindikata su naglasili da strani fudbaleri u našoj zemlji ne mogu imati amaterske ugovore.

– Strani državljani, u ovom slučaju fudbaleri ili treneri, a koji trebaju da igraju fudbal ili vode timove u Bosni i Hercegovini moraju imati radnu i boravišnu dozvolu – naglasili su iz Sindikata.

U našoj ligi je bila nekolicina kvalitetnih stranih fudbalera, ali ništa spektakularno. 

Mladi bez prilike

Takvog mišljenja je i predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH Aldin Džidić koji ističe da se, prije svega, moraju zaštiti domaći igrači.

Klubovi se okreću dovođenju stranih igrača, uglavnom sumnjive kvalitete, dok mladi fudbaleri ostaju bez prilike za dokazivanje.

– Prema mom mišljenju, to nisu toliko kvalitetni stranci. Oni bi trebali da odskaču, bar 30 posto od domaćih, da bi bili pravi stranci i da donesu prevagu, ne samo u Premijer ligi BiH nego u Evropi – rekao je Džidić za “Avaz” i naveo da je Željezničarov Brazilac Klerismario Santos (Clerismario) odskakao kvalitetom, ali da je to rijedak primjer.

Džidić je istakao da imamo problem s mladim igračima, a kao primjer je naveo juniore Sarajeva koji su osvojili duplu krunu. 

Smatra da će iz te generacije tek nekoliko fudbalera uspjeti uraditi nešto, jer mladi teško dolaze do prilike za igru.

– Mislim da bi Prva liga FBiH trebala promijeniti pravila. Da četiri-pet igrača tu bude iznad 25 godina, a da ne govorim o nižim ligama. Ja sam trener Famosa iz Hrasnice u drugoj ligi FBiH, ako vam igrači tu neće dobiti priliku, ne znam gdje će – ističe Džidić.

Igrači se gube

Naveo je da se igrači gube, jer je težak prijelaz iz juniorskog u seniorski fudbal.

– Mislim da bi svaki klub trebao da ima svoj bratski tim, filijalu, ali to Savez ne dozvoljava.

Naprimjer i kada se igrač povrijedi bilo bi bolje da dobija priliku u tom bratskom klubu, da ima minutažu, ali da se onda može priključiti matičnom klubu u svakom trenutku, a ne da čeka transfer rokove – pojasnio je Džidić za portal “Avaza”.

Inače, Sindikat profesionalnih fudbalera BiH je dobio mnogo slučajeva u međunarodnim okvirima i pokazao da radi sjajan posao. 

Avaz