Portal 072info

Dok dramatično raste broj zaraženih u HNK, u Jablanici zakazan koncert Rade Manojlović

radmila manojlovic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I pored izuzetno loše epidemiološke situacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), u Jablanici je za subotu zakazan koncert folk pjevačice Rade Manojlović. Zanimljivo je da je koncert najavljen za 22 sata, a karte su već u prodaji.

Portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK Pero Pavlović kazao je za “Avaz” da ne može komentirati održavanje ovog događaja jer je to pitanje lokalne samouprave.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Komandant Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić rekao je za “Avaz” da nisu nikakav zahtjev dobili.

– Skupovi se prijavljuju MUP-u, prema Zakonu o javnom okupljanju. Organizatori su dužni da se pridržavaju mjera i naredbi – rekao je Nezirić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Dakle, koncert može biti održan, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera odnosno u zatvorenom prostoru ne smije biti više od 50 osoba, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 23 sata.

Da je epidemiološko stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu znatno pogoršano u odnosu na ljetni period vidljivo je iz podataka koje je danas na sastanku Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite prezentirao dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba, u periodu od 31. avgusta do 4.oktobra testirano je 10.026 osoba, a pozitivnih je bilo 1.659.

– Najveći broj novooboljelih pripada dobnoj skupini od 20 od 44 godine, njih 42,07 posto. Također, evidentan je i porast broja novooboljelih kod populacije do 19 godina – navedeno je iz Kriznog štaba.

Dr. Svjetlana Grgić iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, osvrnuvši se na stanje u ovoj Klinici, ukazala je na porast broja hospitaliziranih osoba, posebno tokom septembra.

– U razdoblju od 17.marta do 28. avgusta hospitalizirano je 246, a od 28. avgusta do 30.septembra 184 bolesnika što ukazuje na zabrinjavajući porast zaraženih i teško bolesnih. Također, od 17. marta do 28. avgusta preminulo je 30, a od 28. avgusta do 30. septembra  21 bolesnik-kazala je dr. Grgić.

Uzimajući u obzir iznesene podatke i ukupno epidemiološko stanje, Krizni štab je donio brojne zaključke. Tako se, između ostalog, traži striktna provedba naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, posebno u dijelo koji se odnosi na inspekcije. Također, iz Kriznog štaba apeliraju na stanovništvo da se strogo pridržavaju svih propisanih epidemioloških  mjera, a posebno da izbjegavaju javna okupljanja, da nose maske u svim zatvorenim javnim prostorima, da održavaju fizičku distancu te da redovno peru i dezinficiraju ruke kao i sve radne površine.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nadaleko poznat Most na Neretvi prodaje se u staro željezo

072info.com

Naučio više od 10 hiljada ljudi vožnji, i danas se sjeća prvog kandidata

072info.com

Životinje umiru u strašnim mukama: Ko truje pse?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6