Dok hiljade građana napušta BiH, Njemica s djecom doselila u Livno

Susanne Marielle Goepel sa svoje četvero djece došla je iz njemačkog Leipziga i sada živi u Golinjevu nadomak Livna. Glavni razlog njenog dolaska je, kako kaže, sloboda i prelijepa priroda koju joj Bosna i Hercegovina nudi.

Susanne je svoju domovinu napustila prvenstveno zbog svoje djece jer ovdje imaju slobodu koju, kako ona smatra, u Njemačkoj ne mogu imati.

“Moja djeca sada kada dođu iz škole, uvijek kažu da im je dan odlično prošao. Dolaze vedri i nasmijani dok u Njemačkoj to nije bio slučaj”, tvrdi Sussane.

Djeca su sada završila jednu školsku godinu i odlično govore hrvatski jezik.

Drugi razlog je, pak, prelijepa i nesvakidašnja priroda koju joj pruža Golinjevo kod Livna, uz Buško jezero. Prvi put je ovo mjesto posjetila kao turista 2018. godine i to je bila “ljubav na prvi pogled”.

Susannin suprug je u Njemačkoj gdje je vlasnik jedne stomatološke ordinacije. Plan je da tu ordinaciju prodaju, a posao nastave u Golinjevu.

Također, Susann je otvorila jednu agenciju koja pomaže ljudima koji žele doći živjeti u BiH. Kroz smijeh kaže da su, kada je odlučila doseliti se u Golinjevo, njeni prijatelji smatrali da je luda, ali kada su vidjeli prirodne ljepote koje ove mjesto pruža – podržali su njenu odluku.

Kada je došla, Susanne je sa svojom djecom živjela u kamp kućici. Sada, uz pomoć dobronamjernih susjeda koji za nju imaju samo riječi hvale, gradi svoju kuću.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE