Dres Njemačke s brojem 44 povučen iz prodaje, razlog šokantan

Dres Njemačke s brojem 44 povučen iz prodaje, razlog šokantan

Njemačka kompanija Adidas prošlog mjeseca je predstavila nove dresove u kojima će njemački reprezentativci igrati na Evropskom prvenstvu.

Društvene mreže su veoma brzo nakon objavljivanja fotografija u fokus stavile jedan detalj. Najglasniji komentari ticali su se dresa sa brojem 44.

Korisnici društvenih mreža primjetili su da dizajn broja 44 na dresu podsjeća na simbol ’’SS“, po kojem je bio poznat Schutzstaffel – glavna paravojna organizacija pod komandom Nacističke partije i Adolfa Hitlera.

Poslije velikih rasprava i mnogo primjedbi koje su stigle na adresu kompanije Adidas od danas više nije moguće u online Adidas prodavnici naručiti njemački dres sa brojem 44.

Obustavljene su i sve isporuke već kupljenih dresova sa tim brojem, a objavljeno je i da nijedan fudbaler reprezentacije Njemačke neće imati broj 44 na leđima.

Skoro sve kritike bile su upućene velikom sportskom brendu, ali iz Adidas tvrde da su Nogometni savez Njemačke i njegovi partneri bili odgovorni za dizajn fonta kojim će se na dresovima ispisati prezimena i brojevi.

’’U našoj kompaniji rade pripadnici oko 100 različitih navija, zalažemo se za promociju različitosti i inkluzije i aktivno se suprotstavljamo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kom obliku“, rekao je Oliver Bruggen, portparol Adidas za agenciju DPA.

Pa je i dodao:

OptaStats


Superkompjuter simulirao završnicu Premiershipa, City više nije prvi favorit

’’Svaki pokušaj da se promovišu stavovi koji marginalizuju nije dio naših vrijednosti. Kompanija odlučno odbacuje bilo kakvu insinuaciju da je to bila naša namjera“.

Krajem marta je Nogometni savez Njemačke objavio i da će od 2027. godine sponzor opreme svih reprezentativnih selekcija ove zemlje biti američka kompanija Nike.

I to će biti kraj više od 70 godina dugoj saradnji sa Adidasom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE