Portal 072info

Dok je većina bh. građana na rubu prosjačkog štapa: Vijeće ministara na nove automobile potrošilo 700.000 KM

Je li Vijeće ministara prošlog i ovog mjeseca kupovalo nove službene automobile ne zna se, ali se zna da je od 1. studenog prošle do 31. listopada ove godine kupilo 14 novih vozila. Iz državnog proračuna to je plaćeno 687.993,33 marke.

Najviše je potrošilo Ministarstvo pravde BiH – 451.620 maraka. U posljednjih godinu dana ovo Ministarstvo kupilo je dva kombija i platilo ih je 53.001 KM i dva transportera koja su plaćena po 90.909 maraka. Ministarstvo pravde BiH kupilo je i limuzinu „citroen C5“ koja je koštala 49.900 KM, i dva „golfa 7“ – benzinac je koštao 25.000, a dizelaš 39.000 maraka.

Ministarstvo sigurnosti kupilo je dvije službene limuzine – „ škodu oktaviju“ za 43.381 KM i „ „pasata“ za 49.953,15 maraka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nabavilo je dvije „opel astre“ i svaka je plaćena po 24.150 maraka. Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo se za jednog „pasata“ koji je plaćen 47.525,10 KM i „toyotu crown“ koja je koštala 47.211,08 maraka.

Sve ovo su službeni podaci koje je u svom odgovoru na pitanje Denisa Bećirevića, zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, priopćilo Generalno tajništvo Vijeća ministara. Međutim, u odgovoru nema objašnjenja zbog čega je na službena vozila „skršen“ toliki novac poreznih obveznika – gotovo 700.000 maraka.

Svojevremeno je Ured za reviziju institucija u BiH priopćio da vlasti raspolažu s 3.500 službenih vozila od kojih je 60 posto putničkih, a vrijednost im je procijenjena na oko 25 milijuna maraka. Prema nekim informacijama, devet državnih ministarstava raspolaže sa više od 200 službenih vozila.

S prvim danom ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o korištenju službenih vozila u državnim institucijama, međutim Predsjedništvo BiH nije ga prihvatilo. Vijeće ministara uvažilo je taj „otpor“, pa je donesena nova odluka kojom se Pravilnik ne odnosi na Predsjedništvo BiH i dano mu je pravo da svojim internim pravilnikom za sebe regulira tu oblast.

Nova prilika odmah je iskorištena – prije dva mjeseca Predsjedništvo BiH je u „Službenom glasniku BiH“ objavilo oglas da kupuje novi automobil vrijednosti 171.000 maraka bez PDV-a. Javnosti nikada nije priopćeno kome je ta nova limuzina namijenjena, a po hodnicima zgrade Predsjedništva moglo se čuti da se kupuje za Dragana Čovića.

Da li se i kako provodi Pravilnik o korištenju službenih automobila u državnim institucijama, nije poznato. Najavljivano je da će njegovom realizacijom, odnosno racionalnim korištenjem vozila samo u ovoj godini u državnoj kasi biti ušteđeno oko 900.000 maraka. Ako je suditi po onome što se može vidjeti golim okom na ulicama, pogotovo pred ekskluzivnim restoranima u svako doba dana i noći, državne limuzine i dalje se koriste za privatne potrebe.

Prošlog mjeseca Ministarstvo prometa i komunikacija BiH najavilo je da će pokrenuti inicijativu za promjenu Pravilnika o registraciji vozila kako bi službeni automobili organa vlasti imali posebne registarske oznake koje bi se razlikovale od drugih.

Dnevni list

Podijelite članak