Dok se vlasti trude da prikažu idilu: Gdje se bolje živi – u FBiH ili RS

Dok se vlasti trude da prikažu idilu: Gdje se bolje živi – u FBiH ili RS

Prema posljednjim izvještajima entitetskih zavoda za statistiku, ukupan indeks potrošačkih cijena u novembru prošle godine u RS je niži za 0,2, a u FBiH za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. U RS rastu cijene namještaja, dok u FBiH padaju, cijene prijevoza u oba entiteta padaju, zdravstvo je skuplje, dok se cijene hrane nisu mijenjale.

Potrošačka korpa

Bez obzira na metodologiju statističkih izvještaja, svakodnevica pokazuje da je životni standard građana cijele BiH na približno istom nivou. Pokazuju to i iznosi prosječnih neto plaća, koja u FBiH iznosi 1.275, a u RS 1.296 KM. Najniže plaće u RS pokušavaju se prikazati višima, ali u iznos od 900 KM uvrštene su i naknade za topli obrok i prijevoz, pa je na drugi pogled jasno da su one približne onih 619 KM u FBiH.

Nešto izraženija razlika je samo u iznosima najnižih penzija, pa ona u RS iznosi 275, a u FBiH 538 KM, ali i radnicima i penzionerima, stanovnicima svakog dijela države, potrošačka korpa koja košta oko 2.900 KM ostaje nedostižna.

Ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić ne vjeruje statističkim podacima u BiH jer u ovom sektoru vlada konfuzija.

– Kome je bolje ili gore, ne treba uopšte da se poredimo. Činjenica je da FBiH, koja ima minimalno dva puta više stanovnika, ima tri puta jaču privredu. To je činjenica, ali je i FBiH počela malo ubrzanije da se zadužuje – kaže Cenić.

Najveće privilegije

Dok su građani oba entiteta suočeni s istim cijenama i borbom da prežive, a prosječne plaće najniže u regionu, političari u BiH imaju uvjerljivo najveće privilegije u regiji.

Cenić: Borba za preživljavanje - Avaz

Cenić: Borba za preživljavanje. Facebook

– RS mora da obeća makar za malo višu platu, onaj u FBiH istrči i viče – hiljada, kao da je to kikiriki pa ne treba malo računice. Ne radi tržište kapitala, pada izvoz, ali o tome se ne vodi računa. Najskuplja nam je loša uprava, koju plaćamo od svoje neimaštine. Dok se vlasti entiteta trude da pokažu ko bolje živi, kad sve saberete, ovdje niko ne živi – smatra Cenić.

Praonica para

Nerealno visoke cijene nekretnina, čiji se pad već dugo najavljuje, a nikako da se desi, predstavljaju praonicu para, kaže Cenić.

– Drže se vještački visokim, pa oni koji su u potrebi ne mogu doći do kvadrata jer je suludo skupo. S druge strane, međunarodni podaci govore da su veleprodajne cijene hrane u Evropi i svijetu pale i trenutno su na nivou iz 2014. godine. Šta se kod nas dešava?! Dok god kupac šuti, kupuje, zadužuje se da bi kupio, diže kredit da bi se prehranio, dotle trgovci neće ni smanjivati cijene – ističe Cenić.

Povlaštena elita živi fenomenalno, ali treba malo otići u unutrašnjost, ili naveče ili rano ujutro obići i Banju Luku i Sarajevo, pa vidjeti šta se dešava oko kontejnera, navodi Cenić.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica