Dok stižu upozorenja o novom valu korone, Švicarci ukidaju mjere

Švicarska će od sljedeće sedmice dozvoliti održavanje događaja na kojima prisustvuje do 1.000 osoba, saopšteno je iz švicarske Vlade.

U saopštenju se navodi da će zabrana održavanja većih događaja (do 1.000 osoba) ostati na snazi do kraja avgusta, a da bi potom i ta zabrana potpuno trebala biti ukinuta.

“Od ponedjeljka, 22. juna, biće ukinut veći dio mjera uvedenih radi borbe protiv virusa korona”, ističe se u saopštenju.

Švicarci više ne poduzimaju radikalne mjere ni kada se otkrije da u školama ima zaraženih pojedinaca. Blick navodi primjer učitelja u osnovnoj školi u Laufenu (Basel), koji je testiran i bio pozitivan na infekciju koronavirusom. Učitelj je poslan u samoizolaciju, ali Bazelska uprava za privredu i zdravlje odlučila je ne poduzimati nikakve daljnje mjere.

Učiteljica je u utorak popodne otišla u karantin nakon što je sa svojim životnim partnerom imala pozitivne rezultate testa, objavila je u petak Bazelska uprava za privredu i zdravlje.

Iako je učiteljica u ponedjeljak i utorak ujutro podučavala učenike od 9-10 godina, nikakve naredbe za radikalniji karantin nisu date. Budući da je put zaraze moguće pratiti i pridržavati se koncepta interne zaštite škole, daljnje mjere nisu potrebne, poručili su nadležni.

Švicarski Blick piše kako je još uvijek nejasno hoće li se švicarska nogometna liga moći igrati uz prisustvo navijača, nakon ove odluke vlasti. U petak navečer Young Boys i Zurich (3:2) su odigrali prvu utakmicu od prekida sezone (28. februara) na kojoj nije bilo gledatelja. Isti list piše kako je najava ukidanja svih mjera zabrane od početka septembra sjajna vijest za švicarski sport. Navode primjer hokejaške lige gdje će klubovi ponovo moći zarađivati od prodaje ulaznica.

U Švicarskoj je virusom korona od februara zaraženo više od 31.000 ljudi, a preminulo je 1.680.

Prethodni članakKako u svakom danu “ukrasti” malo vremena za sebe?
Sljedeći članakUz ova četiri savjeta će vaša kosa brže rasti