DOKAZANI STRUČNJAK: Dr. sc. prim. Mersija Kasumović bit će direktorica “Doma zdravlja” Zenica

349D564B 18AA 4D48 8B4D 4F7E216A535E

Kako je portal 072info već pisao, Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica konačno će, nakon višemjesečne blokade od strane SDA u prošlom sazivu Gradskog vijeća Zenica, dobiti novog direktora, odnosno direktoricu, a na konkurs je zaprimljena svega jedna prijava.

Upravni odbor “Doma zdravlja” Zenica danas je otvorio jedinu zaprimljenu kovertu, konstatirajući urednu dokumentaciju. Kako nam je kazala Mia Pojskić, predsjednica Upravnog odbora JU Dom zdravlja Zenica, jedina prijava pristigla je od dr. sc. prim. Mersije Kasumović, a već sutra bit će održan i intervju.

-Nakon što se završi i taj dio proceduralnosti, slijedi slanje prijedloga prema osnivaču, odnosno gradonačelniku i Gradskoj upravi, koji treba dati prethodnu saglasnost na izbor kandidata. Poslije toga održat ćemo sjednicu Upravnog odbora gdje ćemo našom odlukom potvrditi konačno imenovanje direktora. Cjelokupan proces imenovanja trebao bi se okončati već početkom naredne sedmice – kaže Pojskić za 072info. 

Nakon okončanja preostale proceduralnosti, ova itekako značajna ustanova za zdravlje građana dobit će odgovornu, obrazovanu i dokazano sposobnu osobu koja zna rukovoditi ustanovama poput “Doma zdravlja” Zenica, inače doktora medicine, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije. 

Sa kandidatom će, dodaje Pojskić, biti dogovoreno vrijeme preuzimanja funkcije s obzirom na to da je u radnom odnosu, a što bi moglo uslijediti već u naredni četvrtak. 

Dr. sc. prim. Mersija Kasumović je, inače, doktor nauka. Doktorirala je 2013. godine, dugogodišnji je zdravstveni radnik, a donedavno je vršila funkciju direktorice Kantonalnog zavoda za medicinu rada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Upravo za vrijeme njenog rukovođenja, Zavod je doživio pravi procvat te su po prvi put bili isplaćeni regresi radnicima što najbolje govori o njenim menadžerskim sposobnostima rukovođenja ustanovom, odnosno da se radi o dokazanom i provjerenom stručnjaku. Osim toga, vraćeni su nagomilani dugovi, izvršena je adaptacija prostorija Zavoda, uspješno je odgovorila svjetskom izazovu pandemije koronavirusa…

Na opće oduševljenje naišla je i njena odluka kada je stavila na raspolaganje svoje prostorne i kadrovske kapacitete Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK. Osim toga, za vrijeme njenog mandata po prvi put u historiji od rata na ovamo ova ustanova je pozitivno poslovala. Također, po prvi put na Skupštini ZDK usvojen je izvještaj o radu ove ustanove, a prvi put se dogodilo i to da za jednu zdravstvenu ustanovu glasa pozicija i opozicija te da je Izvještaj o radu prihvaćen jednoglasno.

Shodno svemu navedenom, nimalo ne čudi opće oduševljenje javnosti na činjenicu da će preuzeti rukovođenje i “Domom zdravlja” Zenica, a koji će, zahvaljujući svemu navedenom, kao i stručnim kvalifikacijama, te sposobnostima Kasumovićeve doživjeti procvat i ponovo biti ustanova primarne zdravstvene zaštite za sve građane.

IZ BIOGRAFIJE

Dr. sc. prim. Mersija Kasumović rođena je 11. avgusta 1960. godine u mjestu Pljevlja – Crna Gora. Gimnaziju završava 1979. godine u Bijelom Polju.

Medicinski fakultet završila je 1986. godine, te stekla zvanje doktora medicine. Nakon završene specijalizacije u Kantonalnoj bolnici Zenica i na Univerzitetu u Sarajevu, od 1996. do 1999. godine, stiče zvanje specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije. 

U decembru 2010. godine magistrira, a u januaru 2013. godine uspješno je odbranila i doktorsku disertaciju. U junu 2015. godine završila i Zdravstveni menadžment – top menadžment.

Prethodni članakPetak u znaku izvedbe “Savršenog proizvoda” u BNP-u
Sljedeći članakŽivci, srce, pluća…: Sedam razloga zbog kojih svaki dan treba pojesti jabuku