Doktor Drljević otkrio da jedan od glavnih simptoma COVID-19 više nije prisutan kod zaraženih 

Doktor Drljević otkrio da jedan od glavnih simptoma COVID-19 više nije prisutan kod zaraženih 

Infektolog u Općoj bolnici ‘Abdulah Nakaš’ Ednan Drljević kazao je da je povećan broj novoboljelih od koronavirusa, ali da je pristuna blaga klinička slika, što kako je objasnio, ne zahtjeva hospitalizaciju.

Blaža klinička slika je dobra vijest, kaže Drljević, jer za razliku od prvog talasa koronavirusa nema enormnog pritiska na zdravstveni sistem.

“Mi imamo podatlke sa terena da je broj zaraženih, novooboljelih se jako puno povećao. Međutim, pošto im je lagalan klinička slika oni ne dođu do sekundarnog tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite”, pojasnio je Drljević.

U trenutnom valu koronavirusa djelovanje virusa završi se u nosu i ždrijelu, odnosno infekcija ne silazi na pluća, pojasnio je doktor Drljević, i najviše istakao da građani u ovom valu prilikom oboljenja ne kašlju.

“Kašalj je najveći problem u širenju. Kod kašlja mi nismo sigurni ni deset metara od te osobe tako da sada tih simptoma nemamo”, naveo je Drljević.

S obzirom na to da je broj novooboljelih sve veći, Drljević pojašnjava da je uvijek nezahvalno prognozirati da li i u kojoj mjeri će doći do ekspanzije težih oblika novoboljelih, te da bi bilo najbolje da sve ostane na nivou sa kliničkim slikama kakvim trenutno svjedočimo.

“Svi predviđaju da će doći do pika krajem osmog i početkom devetog mjeseca kada počnu škole i kada se ljudi vrate sa godišnjih odmora. Ukoliko ovakva situacija sa kliničkom slikom ostane ovakva kao do sada onda nećemo ni približno imati pritisak na zdravstveni sistem kao što smo imali u prvom valu”, naveo je Drljević za N1.

Treba istaći da je Drljević pozvao građane da ukoliko nisu primili tri doze vakcine protiv novog koronavirusa to obavezno učine, a što se tiče četvrte doze za mlade se još usaglašavaju i pripremaju smjernice ko i pod kojim uslovima je treba primiti.

“Preko 60 godina stoji da ta propaganda bude jača to su te ugrožene skupine koji bi trebali da prime četvrtu dozu vakcine, pogotovo oni koji boluju od imuno kompromitiranih bolesti odnosno onih bolesti koji smanjuju imunitet kod građana”, istakao je Drljević.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica