Doktor Nakaš pojasnio što muškarci od korone više oboljevaju nego žene

Doktor Nakaš pojasnio što muškarci od korone više oboljevaju nego žene

Doktor Bakir Nakaš, ugledni infektolog u penziji za N1 je, između ostalog, govorio o pandemiji koronavirusa, problemima bosanskohercegovačkog zdravstva i o Pfeizerovoj vakcini.  

“U nazad nekoliko mjeseci intenziviran je rad na pronalaženju kvalitetne vakcine protiv COVID-19. Iz farmaceutske kompanije Pfeizer su kazali kako je njihova vakcina 90 posto efikasna. Važno bi bilo za Bosnu i Hercegovinu da država pripremi sve neophodne uslove kako bi se izvršila nabavka vakcine i provela vakcinacija. To je obilan posao koji zahtjeva ozbiljan angažman”, kazao je dr. Nakaš za N1

Na pitanje može li Pfeizerova vakcina imati istu sudbinu kao lijek Remdesivir, odnosno da naša vlast odluči da je ne nabavi, dr. Nakaš je odgovorio: 

“To je sad do naše vlasti i shvatanja onih koji odlučuju. Ukoliko nastavimo pitati samo ljude koji su u “nekoj šemi”, ukoliko samo oni budu odlučivali, doći ćemo u situaciju da ne dobijemo ono što je kvalitetno. Treba biti formiran ekspertni tim koji će odlučivati o nabavkama. Konačnu odluku ne smiju donositi političari, nego to mora biti struka”, rekao je dr. Nakaš.

Komentirao je i podatak da muškarci više oboljevaju i umiru od korone od žena.

“Mislim da je kriva postavka da su žene “slabiji spol”. Muški spol je osjetljiviji na stresnije situacije. Tačno je da je veći broj zaraženih muškaraca”, istakao je doktor Nakaš.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE