DOKTORI NISU MOGLI VJEROVATI: Pustio supruzi omiljenu pjesmu, a ona se probudila iz kome

Podijelite vijest

Naime, nakon što je izgubila svijest na proslavi suprugovog 46. rođendana, Maria Neal iz Chalka, pored Gravesenda (Kent, Velika Britanija) je na putu do bolnice doživjela težak moždani udar. Obavljena joj je komplikovana operacija na mozgu i uvedena je u vještačku komu.

Doktori su pokušali da je postepeno probude, ali pošto ni poslije sedam dana nije reagovala, porodici je rečeno da se od nje oprosti. Umjesto toga joj je suprug Steve pustio omiljene pjesme, uz koje su plesali na svom vjenčanju… i dogodila se nevjerovatna stvar.

Steve i Maria imaju četvoro dece, sinove Kurtisa (20), Kierana (18) i Camerona (16), i kćerku Kyrstie (21), koja kaže da nikad neće zaboraviti taj dan:

– Satima smo joj pričali, sve smo pokušavali da bismo je naveli da reguje. A onda je tata snimio te pjesme na telefon, i puštao ih je mami, dok su mu se suze kotrljale niz lice i padale na njeno. Srce mi se cijepalo dok sam ih gledala, ali onda je ona pomakla ruku, a kroz nekoliko dana počela je i da klima glavom – prisjeća se ona.

Uz zvuke pjesama “Unchained melody”, od Righteous Brothersa, i “If You Don’t know me by now”, koju izvodi Simply Red, Maria se polako vraćala u život.

– Htio sam da probam da je nekako navedem da reaguje, i mislio sam, ako je išta može probuditi, to je to. Pošto sam joj oko sat vremena puštao muziku, pokrenula se. Bio sam oduševljen, van sebe od sreće. Ne mogu to da izrazim riječima. Ona je moj životni partner, vrlo smo bliski, uvijek smo bili zajedno – priča Steve, taksista po zanimanju.

Doktori koji se o Mariji brinu u bolnici Kings Collegea u Londonu odmah su upozorili porodicu da će oporavak biti spor i neizvjestan, ali ono što je u međuvremnu postigla i sami nazivaju “čudom”. Maria je u stanju da govori i piše i dosta dobro pokreće desnu stranu tijela, dok joj je lijeva i dalje slabo pokretna i još uvijek je vezana za invalidska kolica.

Porodica, međutim, vjeruje u njen potpuni oporavak i povratak kući, a ni doktori više ne isključuju tu mogućnost:

– Dugoročni cilj je da se mama vrati među nas i da nam kuća ponovo postane dom. Tata joj svakog dana govori: ‘Ako ti dobiješ bitku, dobićemo rat – zaključuje kćerka Kyrstie.