Doktorica upozorila: Ne mijenjajte terapiju na svoju ruku, jedva smo spasili pacijenta

B8815348 82A2 419D 83CE 7A07FBBFB466


Doktorica Hitne pomoći u Beogradu Ivana Stefanović upozorila je pacijente da terapiju ne mijenjaju na svoju ruku, već u konsultaciji sa ljekarom.

Sinoć se jedan pacijent obratio u Hitnu pomoć, jer je od svoje redovne tablete uzeo četvrtinu a od četvrtine četvrtinu.

Nemojte sami odlučivati

– Tako subdoziran lijekom ne može da se postigne efekat. U pitanju je bio visok pritisak. Ne možete na svoju ruku mijenjati terapiju. To se radi u konsultaciji sa ljekarom – naglasila je doktorica Stefanović.

Prema njenim riječima, tokom noći pacijentima je na raspolaganju Hitna pomoć, a preko dana morate da se javite svom ljekaru.

– Ako ste se dogovorili sa ljekarom da se pri skoku pritiska ponašate na određen način to je u redu, ali nikako da sami odlučujete – savjetuje doktorica.

Ne možete uzimati tuđe lijekove

Napomenula je da ima pacijenata koji tvrde da osjete kada im je povišen pritisak, što je prema njenim riječima, potpuno netačno, jer se organizam poslije određenog vremena navikne i vrlo slično možete da se osjetite i kada vam pritisak padne, a onda ako uzmete pogrešan lijek može biti opasno.

– Želim da naglasim da ne možete uzimati tuđe lijekove, pogotovo nitroglicerin. Imali smo slučaj pacijenta koji je uzeo nitroglicerin, a zapravo je bila takva lokalizacija infarkta koji nosi nizak pritisak, da smo ga jedva spasili. To može biti smrtno opasno, nemojte to raditi – rekla je doktorica Stefanović.

Podsjetila je da pacijenti imaju na raspolaganju službu Hitne pomoći gdje mogu da dobiju pravi savjet.

RTS

Prethodni članakVeliki pad Džumhura na ATP listi, lider Đoković povećao prednost nad Medvedevom
Sljedeći članakCNN: Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem niko ne govori