Dokumenti za koje se sumnja da su tajni pronađeni u Bidenovom privatnom uredu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američko ministarstvo pravosuđa pregleda potencijalno povjerljive dokumente pronađene u bivšem uredu predsjednika Joea Bidena u nevladinoj organizaciji, saopćila je Bijela kuća.

Bidenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosjea u zaključanom ormaru u Penn Biden centru u Washingtonu u novembru, rekao je njegov advokat. Serija je predana Državnom arhivu.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, suočava se s istragom zbog odnošenja povjerljivih datoteka na Floridu nakon što je postao predsjednik.

Prema BBC-jevom američkom partneru CBS Newsu, FBI je uključen u istragu povjerljivih dokumenata pronađenih u Penn Biden centru, a američki državni tužilac Merrick Garland zamoljen je da pregleda dokumente.

Izvor upoznat s tim rekao je za CBS News da serija nije sadržavala nuklearne tajne i da je bila sadržana u mapi u kutiji s drugim neklasificiranim dokumentima.

Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika Bidena, rekao je u izjavi za CBS u ponedjeljak da su dosjee otkrili neposredno prije izbora za Kongres. Otkrili su ih Bidenovi advokati koji su raščišćavali uredski prostor.

Biden je od 2017. do 2020. imao ured u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bijele kuće.

Klix

GODISNJICA
MARKETING