Portal 072info

Dolaze u kontrolu 18. augusta: Šarović vjeruje da će Rusi opet kupovati voće i povrće u BiH

Uvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju privremeno je zabranjen početkom augusta, a može se očekivati da zabrana uskoro bude ukinuta.

Ruska fitosanitarna inspekcija doći će sljedeće sedmice, tačnije 18. augusta, u posjetu BiH kako bi provjerila postoje li uvjeti za ukidanje privremene mjere zabrane uvoza voća i povrća iz BiH koju je Ruska Federacija uvela 5. augusta.

Malo vremena

Ovo je za “Faktor” potvrdio Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je ocijenio da je ostalo malo vremena za pripremu nadležnih institucija i glavnih izvoznika iz BiH za dolazak inspekcije, ali očekuje da će ova brzo ugovorena misija proteći uspješno…

“Zajedno sa Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH reagovali smo najbrže što smo mogli i osigurali dolazak inspekcije. Sve ostalo je u rukama izvoznika i nadležnih inspekcijskih tijela u bh. entitetima. Malo je vremena ostalo za pripremu, šest-sedam dana, ali svi su morali svakako biti spremni za to već od prvog dana kada su Rusi uveli zabranu”, rekao nam je Šarović.

Uvjeren je da je roba koja se izvozi u Rusku Federaciju zaista proizvedena u BiH i da zadovoljava potrebne zdravstvene kriterije, a to su stvari koje su Rusi naveli kao sporne u obrazloženju odluke o zabrani. Naime, zbog povećanog obima uvoza iz BiH za oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu, ruska strana posumnjala je da se preko BiH vrši reeksport voća koje nije bh. porijekla.

Obilazak objekata

“Dali smo instrukciju Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da o dolasku inspekcije obavijesti nadležna entitetska tijela ali i udruženja u oba entiteta i ključne izvoznike kako bi što bolje dočekali inspekciju. Nije poznato koje će objekte posjetiti, a moguće je da nam detalje saopšte na sastanku u Moskvi. Međutim, svi izvoznici moraju računati na mogućnost da inspekcija posjeti baš njih”, kaže Šarović.

Inače, BiH je samo u prvih šest mjeseci 2016. godine u Rusiju izvezla robu u vrijednosti 20 miliona maraka, a to se, uglavnom, odnosi na kruške i jabuke.

“To su u ovom trenutku naši brendovi, ali doći će na red i drugo voće”,naglašava ministar.

Pratimo situaciju

Ministra Šarovića pitali smo koliko je trenutno stabilna situacija u vezi sa izvozom mesa u Tursku. Rekao je da u tom segmentu zasad sve funkcionira vjerovatno zahvaljujući činjenici da u našoj zemlji još nije zabilježen nijedan slučaj bolesti kvrgave kože.

“Ulažemo maksimalne napore da tako i ostane. Znajući da je bolest prisutna u Srbiji i Crnoj Gori i da je prenose insekti, komarci, krpelji, pa čak i vjetar, smatram da sve službe na svim nivoima u BiH moraju biti veoma oprezne i budne. Za sada pratimo situaciju i ne donosimo odluku o opštoj vakcinaciji”, kaže Šarović.

Podijelite članak