Dom za stare u Zenici: Atmosfera je prijatna, iftari bogati, ovdje se osjećamo kao kod kuće

Devedesettrogodišnji Ibrahim Keljalić od malih nogu posti, a ramazan je za njega, kako kaže, poseban mjesec u godini od kada zna za sebe. Starost ga ne sprečava da redovno klanja i svake godine posti. I ovog ramazana iftare i sehure dočekuje s drugim stanarima Doma za stara lica u Zenici.

– Postim otkako znam za sebe i postit ću sve dok sam živ. Postio sam dok sam bio u svojoj kući, nastavio sam ovdje. Moram priznati da je i ovdje atmosfera topla, prijatna i da se svi trude da se osjećamo kao kod kuće, kako za ramazan tako i cijele godine – govori nam Keljalić.

Životna iskustva

A u to smo se i sami uvjerili prilikom naše posjete Domu. Duh ramazana osjetio se na samom ulazu. U kuhinji je u toku bila priprema raznovrsnih jela.

Prema riječima direktorice Nidžare Halilović-Čustović, svakog dana spremaju svježe obroke za sehur i iftar.

Copy

– Trudimo se da im omogućimo sve što je potrebno – od ramazanije, supe, variva, mesa, hurmi. Sve se to nađe na sofri postača – govori ona.

U vrijeme iftara postači se okupe za zajedničkim stolom u prizemlju i čekaju da iftar bude serviran. Prepričavajući svoj dan, ali i životna iskustva i anegdote, čekaju da se oglasi ezan za kraj posta, dok se širi miris svježe pripremljenih jela.

Poseban osjećaj

Džemila Budagaga (72) iz Libije već osam mjeseci je u zeničkom domu.

– Nije mi teško postiti. Ovdje je domaćinska atmosfera, svi se međusobno poštujemo. Zadovoljni smo iftarima i sehurima, ali i osobljem koje nam osigurava da se tokom ramazana osjećamo posebno – kaže Budagaga.

Oni slabijeg zdravstvenog stanja, ipak, ostanu u svojim sobama, gdje iftare.

Direktorica Halilović-Čustović ističe da dosta postača odlazi u obližnju džamiju klanjati teraviju, a iz Medžlisa IZ Zenica dolaze u Dom i drže prigodna predavanja.

Popunjeni kapaciteti

U Domu su popunjeni kapaciteti, trenutno se nalazi 77 korisnika svih vjeroispovijesti, a broj postača varira.

– Na početku ramazana bilo je više postača. Njih 13 posti, ali ovo su stariji ljudi pa neki zbog zdravstvenih problema moraju odustati od posta – pojašnjava Halilović-Čustović.

Avaz/D.Pašalić

Prethodni članakTržište u BiH liberalizovano prije tri godine, kupci i dalje struju kupuju od tri elektroprivrede
Sljedeći članakUznemirujući snimak: Muškarac počinio samoubistvo skokom s krova harema Kabe