Portal 072info

Domaćinstva i industrija u BiH ne plaćaju najjeftiniju struju u Evropi

Sve javne elektroenergetske kompanije u Bosni i Hercegovini hvale se sa prošlogodišnjim rezultatima, a Državna regulatorna komisija za električnu energiju potvrdila je da je proizvedena rekordna količina struje.

Rezultat od 18.873 gigavat sati proizvedene električne energije ili za čak 18 posto više nego u godini ranije ostvaren je, prije svega, zbog izuzetno povoljnih hidroloških uslova.

Istovremeno je ostvaren i rekordan rezultat u izvozu struje – gotovo 6.500 gigavata, prenosi Srpskainfo. To je sve uticalo da sve tri javne kompanije ostvare pozitivne finansijske rezultate.

Izvještaj Državne regulatorne komisije za električnu energiju oktrio je i da smo na šestom mjestu po visini cijene električne energije za domaćinstva.

Pozivajući se na izvještaj Eurostata, DERK navodi da domaćinstva u Ukrajini, Kosovo, Grusiji, Srbiji i Makedoniji plaćaju jefitinu električnu energiju od nas.

Što se tiče industrije, sedam zemalja ima jeftiniju električnu energiju od BiH, a to su Gruzija, Turska, Danska, Ukrajina, Finska, Holandija i Makedonija.

Hayat

Podijelite članak
  • 5
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box