Donatorski novac još nije stigao u BiH, ko je nadležan za raspoređivanje 805 miliona eura!

Zima je već uveliko stigla u BiH i u krajeve koje su u maju prošle godine opustošile poplave katastrofalnih razmjera, pa su mnoga domaćinstva bukvalno na ulici, a nakon što im je voda ili klizišta odnijela sve što su godinama gradili, piše novinska agencija Patria.

Konferencija, koja je održana 16. jula, omogućila je da se u Briselu okupi 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije koje su, zajedno, prikupile ukupnu sumu od 1,8 milijardi eura u korist BiH i Srbije. Pomoć za BiH iznosi 809 miliona eura, a Evropska unija, između ostalog, daje donaciju od 85 miliona eura, ali niti jedna marka od ovog novca još uvijek nije stigla u BiH.

Kako je za Patriu istakao Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjski poslova ovo ministarstvo BiH nije nadležno za implementaciju donatorskih sredstava.

– Implementaciju vrše donatori u skladu sa vlastitim opredjeljenjima ili projektima čiju realizaciju dogovore lokalne vlasti sa donatorima – kazao je Regoje.

Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za poplavaljena područja u Federaciji BiH za Patriu je pak kazao da oni nisu vidjeli niti marke od tih sredstava, a da je stiglo samo 10 posto obećanog, veliki dio neobnovljenih kuća bi bio gotov, a bile bi napravljene i kuće uništene u klizištima.

Mi ne znamo na koji način će biti implementirana ta sredstva, ali sve što smo mi do sada uradili su donacije prikupljene u BiH od kompanija i dobrih ljudi kao i bh. dijaspore. Taj novac nije došao do nas. Znam samo da je obećano da će donatori ispoštovati svoje odluke – kaže Jaganjac.

Također, kako kaže Jaganjac krajem ovog mjeseca trebao bi biti održan sastanak na kojem će predstavnici EU sa bh. liderima razgovarati i o ovoj temi.

– Ja se nadam da će se sve dogovoreno ispoštovati, a mi nastavljamo raditi. Već sutra krećemo s potpisivanjem ugovora za obnovu i izgradnju oko 100 kuća na području Tuzlanskog kantona – dodao je Jaganjac.