Dopisnik Sky Newsa iz Moskve upozorava: Ako Putin padne, mogli bi biti još gore

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dopisnik Sky Newsa iz Moskve Owen Matthews tvrdi kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi mogao politički preživjeti potencijalni vojni poraz ruskih snaga na ratištu u Ukrajini. Vjeruje kako bi Rusi vojnim porazom smatrali situaciju u kojoj bi bili prisiljeni vratiti ukrajinski teritorij koji su okupirali još 2014.

Čini se da raste nezadovoljstvo Rusa zbog rata u Rusiji, pa se sve više raspravlja o potencijalnom svrgavanju Putina.

Matthews upozorava da bi potencijalne alternative Putinu zapravo mogle biti još gore od sadašnjeg ruskog lidera.

“Ono što ne želite, što je još opasnije od trenutne situacije, čak i opasnije od Putina je revolucionarna situacija unutar Rusije u kojoj Putin pada”, rekao je za Sky News.

Dodaje kako Putinovoj opoziciji pripadaju nacionalisti koji su puno agresivniji od samog Putina. Matthews je živio i radio u Moskvi više od 25 godina, ali naglašava kako ne može razumjeti zbog čega se Putin uopće odlučio na pokretanje vojne invazije.

Podsjeća da je Putin “već pobjeđivao svojom diplomatijom koja zvecka oružjem” i da je imao veliku korist od implementacije takve strategije. Zaključuje kako je Putin vjerovatno mislio kako će brzo svrgnuti ukrajinsku vlast u Kijevu, pa se stoga nije pripremio na vođenje dugotrajnog rata.