Dosadašnji rezultati izbora jasno pokazuju: Izetbegović nema šanse

1631887367 bakir izetbegovic 234392 1024x576 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u četvrtak je, govoreći o izborima naredne godine, izjavio da protiv zajedničkog kandidata opozicije Izetbegović u utrci za Predsjedništvo neće imati nikakve šanse.

– Ako budemo imali zajedničkog kandidata, desit će se sarajevski sindrom, da kandidata SDA pobijedimo dvostrukom razlikom. Ne postoji nikakva šansa da kandidat SDA pobijedi u utrci za Predsjedništvo BiH – rekao je Konaković.

Historijska pouka

Od prvih poslijeratnih izbora 1996. do danas samo se jednom desilo da kandidat SDA nije pobijedio. Bilo je to 2006., kada je prilično nepopularnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića pobijedio predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. Gledajući ovo, čini se da je SDA prilično stabilna na ovoj poziciji. No, potpuno drugi zaključak se stječe kada se pogleda ukupni raspored glasova.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva 2010. godine kandidat SDA Bakir Izetbegović formalno se sa samo dvadesetak hiljada glasova našao ispred kandidata SBB-a Fahrudina Radončića. Na izborima na kojima su zabilježene brojne nepravilnosti i očita krađa Izetbegović je osvojio 162, a Radončić 142 hiljade glasova. Na trećem mjestu je bio Silajdžić sa 117.000 glasova, dok su drugi kandidati znatno zaostajali.

Procentualno, Izetbegović je izbore dobio s manje od 35 posto podrške, dok su Radončić i Silajdžić zajedno imali čak 20 posto glasova više, odnosno 55 posto ukupno.

Naizgled uvjerljiviju pobjedu Izetbegović je ostvario 2014., kada je, ponovo uz izbornu krađu i brojne nepravilnosti, osvojio 247 hiljada glasova. Radončić je na drugom mjestu imao 202.000, trećeplasirani kandidat DF-a Emir Suljagić 114 hiljada, kandidat SDP-a Bakir Hadžiomerović 75 hiljada, a Sefer Halilović 66 hiljada glasova.

Razlog zbog kojeg su na ovim izborima bošnjački kandidati imali veći broj glasova je taj što Bošnjaci svoje glasove ovaj put nisu davali Željku Komšiću. No, procentualno gledano, Izetbegović je na ovim izborima bio i lošiji nego 2010. Osvojio je 33 posto glasova, a njegovi protukandidati 67 posto.

Kandidat SDA tradicionalno osvaja oko trećinu glasova
 • Kandidat SDA tradicionalno osvaja oko trećinu glasova
 • Na jedvite jade

  Na posljednjim izborima kandidat SDA Šefik Džaferović pobijedio je s oko 17 hiljada glasova razlike, uz, naravno, ponovo zabilježe brojne nepravilnosti i krađu glasova. Džaferović je imao 212 hiljada glasova, a drugoplasirani kandidat SDP-a Denis Bećirović 195 hiljada. Procentualno gledano, Džaferović je imao 36 posto, a njegovi protukandidati 64 posto glasova.

  Svi ovi rezultati šalju jasnu poruku. Kandidat SDA za Predsjedništvo pobjeđuje tijesno i na jedvite jade, uz redovnu krađu. SDA je mašinerija koja svoje glasove osigurava preko kontrole budžeta, resursa i radnih mjesta, no to je statična mašinerija. Broj glasova njenog kandidata u utrci za Predsjedništvo zakovan je na jednoj trećini. Ta trećina je bila dovoljna za tijesne pobjede zahvaljujući rascjepkanosti opozicije i mnoštvu kandidata koji su izlazili na megdan SDA. Na sljedećim izborima, uzimajući u obzir sva osipanja i afere u ovoj stranci, teško da i ta trećina može ponovo biti osigurana.

  Sa zajedničkim kandidatom opozicije i zaustavljanjem osipanja glasova šanse SDA za pobjedu bi bile minimalne, tačnije, prilično sigurno se može predvidjeti da bi Izetbegović izgubio s dvoznamenkastim procentom razlike.

  GODISNJICA
  MARKETING