DOSTA JE VIŠE: Nakon poskupljenja goriva slijedi i lančano poskupljenje osnovnih životnih namirnica

gorivo 16
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine cijene goriva su ponovo više za pet feninga po litru, a, prema najavama naftaša, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Samo u septembru Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 610 zahtjeva za povećanje cijena goriva.

Niko više sa sigurnošću ne može reći koje je ovo povećanje cijena po redu, ali sa sigurnošću se može reći da građani BiH ovo više ne mogu podnijeti. Općepoznato je da nakon poskupljenja goriva slijedi i lančano poskupljenje osnovnih životnih namirnica, jer se u njihovu cijenu uračunava i prijevoz.

Građani ne mogu više upratiti koliko je poskupjela hrana od početka pandemije. Postalo je normalno da svake sedmice kad odete u nabavku, provjeravate cijene proizvoda koje redovno kupujete, jer se cijene mijenjaju na dnevnoj bazi, i to naviše.

Nameće se jedno pitanje. Ima li iko u ovoj državi da zaštiti građane? Koliko još poskupljenja trebaju izdržati građani da bi se neko u vlasti sjetio da postoje mehanizmi kojima se može spriječiti divljanje cijena? Dosta je više! Građani moraju poručiti vlastima da je krajnje vrijeme da počnu raditi svoj posao, umjesto što sjede i smišljaju bezvezna obrazloženja zbog čega moraju za 37 posto manje kupovati jestivog ulja.

Sindikalna potrošačka korpa za avgust 2021. godine iznosila je 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od one za prethodni mjesec. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za juni 2021. iznosila je 999 KM, a pokrivenost potrošačke korpe prosječnom plaćom je tek 39,57 posto.

Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne da se pokriju osnovni životni troškovi. S novim poskupljenjem ovaj omjer će se dodatno pogoršati, a niko ne može odgovoriti na pitanje kako će ovo preživjeti građani BiH.

GODISNJICA
MARKETING