Screenshot 4 51
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 15:30
KATEGORIJA: Vijesti
FIXGEHALT

Mjesec novembar sada se već tradicionalno naziva „Movember“. U dobrotvornoj kampanji učestvuju muškarci širom svijeta, tako što puštaju i njeguju svoju bradu i brkove, a sve sa ciljem podizanja svijesti o borbi protiv raka prostate i raka testisa.

NER FIT

Medijska grupacija Oslobođenje, kao kompanija koja godinama ima status društveno odgovorne, pridružila se ovom globalnom pokretu. Kroz ovaj mjesec bit ćemo vaši saveznici i istinski prijatelji. Da bi sve bilo lakše, za vas smo pripremili i lagane, zanimljive sadržaje, a sigurno ste se nekada zapitali da li žene više vole muškarce sa ili bez brade i brkova.

Možda neke od vas s podsijmehom pričaju o frajerima koji imaju brkove, ali ovaj muževan detalj na licu ima bogatu i moćnu historiji.

S obzirom na to da se trendovi iz godine u godinu menjaju velikom brzinom, samo je pitanje vremena kada će se historija ponoviti. Naime, brada i brkovi nekada su bili simbol moći. U srednjem vijeku je postojalo nepisano pravilo koje govori kako je dotaknuti bradu drugog muškarca bila velika uvreda. Isto tako, gotovo da nije postojao kralj koji se nije dičio svojom bradom i brkovima.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Jedno istraživanje je pokazalo kako 98% muškaraca s Forbesove liste 100 najbogatijih nema bradu. No, isto tako, čak 98 odsto motorista, kauboja, ratnika i ostalih ‘opasnih momaka’ ima ili je imalo bradu ili brkove. A žene vole „opasne momke“.

Nekada je muškarac s bradom bio simbol mudrosti. Naučnici tvrde da ta činjenica „pije vodu“ i dan danas. Naime, neka istraživanja su pokazala kako žene u kriznim situacijama imaju više poverenja u bradate i brkate muškarce. Stručnjaci ovaj fenomen povezuju s mudrošću i zrelošću koje simboliziraju dlake na licu.

Istraživanje je pokazalo kako žene ‘padaju’ na bradicu od dva-tri dana, kakvu često „fura“ George Clooney.

U jednoj anketi, u kojoj su učestvovale samo žene, prikazane su četiri fotografije istog muškarca u različitim fazama puštanja brade, od svježe obrijane pa sve do guste brade, a rezultati su bili vrlo zanimljivi. Naime, više od polovine njih je za najlepšu fotografiju odabralo onu s bradom od desetak dana.

LIDER