Dr. Adnan Delić, kardiolog: Treba li primiti vakcinu protiv COVID-19?

782026E0 A786 40F3 9DAD 75B729BCE88D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kao što smo vidjeli, kaže dr. Adnan Delić, blage nuspojave vakcinacije protiv COVID-19 su dosta česte, ali ne ostavljaju posljedice i obično kratko traju. S druge strane, ozbiljne, pa i fatalne posljedice, iako rijetke, zaista postoje, piše Avaz.

– Ipak, ali moramo se oduprijeti porivu da uporedimo efekte vakcine s efektima bez vakcine. S obzirom na zaraznost SARS-CoV-2, moramo uporediti efekte vakcine s efektima samog COVID-a da bismo napravili racionalnu procjenu rizika. Miokarditis se zaista može javiti kao posljedica vakcinacije protiv COVID-19, i to u prosjeku kod 2 od 100.000 osoba. S druge strane, sam COVID-19 uzrokuje miokarditis kod 150 od 100.000 osoba, tj. 75 puta više – kazao je dr. Delić.

Dr. Delić: Racionalna procjena rizikaDr. Delić: Racionalna procjena rizika FOTO: AVAZ

TTS je specifična bolest vezana za vakcinu i teško ju je direktno porediti s trombozom u sklopu COVID-19.

– Naravno, sam COVID-19 je prije svega plućna bolest i uzrokuje puno više problema od miokarditisa i tromboze. Sama bolest je nekoliko desetina hiljada puta smrtonosnija od vakcina. Prama tome, racionalan odgovor na pitanje „Treba li se vakcinisati?“ je, svakako – da. Na svakog pacijenta koji umre od posljedica vakcinacije nekoliko hiljada (ako ne i desetina hiljada) života bit će spašeno vakcinom – rekao je dr. Delić.