Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja, o novoj zarazi: Majmunske boginje nisu spolna bolest

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U BiH do sada nisu prijavljeni slučajevi majmunskih boginja, bolesti od koje se zarazilo više od 100 osoba u više od 15 zemalja svijeta.

Zbog činjenice da se ova zarazna bolest pojavila u brojnim evropskim zemljama, među ostalima i u Sloveniji, dr. Andrea Jurić, epidemiologinja, kaže kako je vrlo moguća pojava i u našoj zemlji. Međutim, dr. Jurić poručuje da mjesta za paniku u javnosti nema i da je zdravstveni sistem u stanju pripravnosti i budnosti.

ČITAJ JOŠ:  Epidemiologinja Jurić: Trebalo bi uvesti policijski sat

– Vrlo je lako izolirati slučajeve jer asimptomatskih slučajeva nema. Naravno, neophodan je oprez, jer se infekcija prenosi bliskim kontaktom kože. Inkubacija traje od 7 do 14 dana i zaražena osoba je najinfektivnija kada dođe do izbijanja osipa na koži. Osip može da se pojavi na licu, a karakteristična je i pojava izbijanja na tabanima i dlanovima. Virus nije infektivan, kao što je to slučaj s tipičnim respiratornim virusima. Ovo je DNK virus, koji inače nije sklon mutacijama i promjenama – govori dr. Jurić.

ČITAJ JOŠ:  Semir Osmanagić: Postoje li zaista piramide u Visokom

Prokomentirala je i to da se u javnosti već govori da je to bolest homoseksualaca.

– To nije točno, jer to nije spolna bolest, već klasična zoonoza – kaže dr. Jurić.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING