Screenshot 1 79
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 7:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

“Ljekarska komora nije kaznena ekspedicija”, poručio je prvi predsjednik i osnivač Ljekarske komore FBiH Harun Drljević u odgovoru aktuelnoj predsjednici Komore Amili Bećirević, a u vezi sa njenim oglašavanjem u povodu smtri djevojčice iz Kaknja.

NER FIT

“Bez obzira na činjenicu da nije okončana istraga Tužilaštva koja treba da odgovori : ko je i je li kriv, i odgovori šta se ustvari desilo, vi ste predsjednice potrčali, zajedno sa predsjednicom Komore KS, da kažnjavate”, poručio je dr Drljević koleginici Bećirević.

Drljević u pismo kaže da nije primjetio da Bećirevićevu interesuju prijetnje smrću koju, kako navodi, dobija dr Nina Jovanović, niti objave na društvenim mrežama.

“Nisam primjetio da ste kritizirali „glumatanje“ pojedinih novinara – skandal majstora, koji od tragedije i smrti djeteta prave živu lomaču za naše kolege, ali sam dobro primjetio vaš servilni odnos prama javnosti, a vjerovatno i prema svojim političkim mecenama”, napisao je Drljević.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Drljević je dodao da mu “ne pada na pamet” da brani bilo koga, ali da je zadatak istražnih organa i Tužilaštva da utvrdi da li postoji odgovornost.

“Dr. Nina Jovanović ima uredno izdatu validnu licencu za samostalan rad u Komori ZDK gdje su arhivirani svi njeni dokumenti potrebni za izdavanje te licence. To je njena glavna i jedina licenca. Dr. Jovanović ima i privremenu licencu Federalne komore koja je istekla u augustu 2020 godine. Radi informisanja javnosti, Federalana licenca je samo dokument – potvrda koja se izdaje na osnovu validne, važeće kantonalne licence ljekarima koji žele da dopunski rade u drugom kantonu. Dakle, nosiloc suverenosti licence za samostalan rad je kantonalna licenca i samo matična Kantonalna komora (u ovom slučaku Komora ZDK) može izdati ili oduzeti ovu licencu ljekaru, dok se Federalna licenca samo dokaz poslodavcu u drugom kantonu, gdje ljekar želi dodatno raditi, da isti ima validnu licencu u svojoj matičnom kantonalnoj Komori. Svo ovo dobro znam jer sam ja, uz tadašnjeg pravnika Fedelane komore, autor tog Pravilnika, a koji je usvojio tadašni Upravni odbor Federalne komore. Greška dr. Nine Jovanović je , dakle, proceduralna – nije produžila postojeću Federalnu licencu, a to je u domenu diciplinske odgovornosti ljekara”, rekao je Drljević.

Na koncu ovaj doktor zaključuje da se stručna odgovornost treba tek dokazati, te da stručna odgovornost povlači krivično-pravnu odgovornost.

LIDER