Dr. Ibrahim: Situacija u Ukrajini se može preliti u genocid punih razmjera

Slučaj Bosne i Hercegovine je jedan od najboljih kako bismo razumjeli ono što dešava u Ukrajini i kako bismo što lakše procijenili da li se radi od genocidu. Postoje brojne poveznice između Srebrenice u julu 1995. i ukrajinskih dešavanja u junu 2022. poručuje u intervjuu za N1 dr. Azem (Azeem) Ibrahim, autor nezavisne pravne studije koja se bavila potencijalnim genocidom i kršenjem Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

– Jedan od razloga zašto tako često citiramo BiH u ovom slučaju je taj što primjenjujemo Konvenciju o genocidu i na Rusku Federaciju. Dakle, ne gledamo na pojedinačne kriminalne aktivnosti počinitelja genocida. Naprimjer, ne gledamo ruskog predsjednika Vladimira Putina ili njegov uži krug ili nekog generala koji je možda bio umiješan. Gledamo na Rusku Federaciju. Dakle, slučaj BiH je veoma interesantan, jer je Međunarodni sud pravde (ICJ) bio taj koji je vodio ovaj slučaj jer su to bile države strane. Dakle, Konvencija o genocidu je suštinski o državama članicama, da se druge države smatraju odgovornim za kršenje međunarodnog prava.

 A u ovom slučaju, Konvencije o genocidu. Dakle, bosanski slučaj je zapravo jedan od mjerila koje smo gledali, kada je BiH Srbiju smatrala odgovornom za prekršaj Konvencije o genocidu. I tako su dokazi ubjedljivi da Ruska Federacija snosi državnu odgovornost za podsticanje genocida, da obrazac ponašanja, obrazac zločina ukazuju na to da postoji namjera Ruske Federacije da uništi ukrajinski narod, da uništi ukrajinski identitet, identitet ukrajinskog naroda kao nacionalne grupe. I postoji vrlo ozbiljan rizik da se to može preliti u genocid punih razmjera – kazao je Ibrahim.