Dr. Jupić: Svakoga dana imamo više oporavljenih

Podijelite vijest

Na području Zeničko-dobojskog kantona situacija sa širenjem pandemije koronavirusa je stabilna, imamo osam novih slučajeva u posljednjih dva-tri dana koja su otkrivena, što nije poražavjaući podatak, kazao je dr. Adnan Jupić, ministar obrazovanja i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za “Avaz”.

Smirivanje situacije

Prema njegovim riječima, najveći izazov u Kantonu je trenutno Maglaj, međutim, s obzirom da nije bilo većeg broja oboljelih ni u ovoj općini, situacija ide ka smirivanju. 

-Imamo 81 osobu u depadansu Kantonalne bolnice Zenica, a 20 ih je smješteno na Odjelu za infektivne bolesti. Dakle, imamo manji broj hospitaliziranih nego prethodnih dana, što ukazuje da se stanje u ZDK smiruje i nije ni realno očekivati da će se situaicja najednom presjeći. Ali, svi dosadašnji podaci su optimistični – kaže Jupić.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Napominje da u drugim mjestima nemaju novootkrivenih slučajeva, a i one koje pronađu u Zavidovićima ili Žepču, povezani su sa Maglajem, odnosno radi se o osobama koje su radile tamo.

-Dobre vijesti su da je ovih dana zabilježen blagi rast broja oboljelih s teritorije Maglaja, ali u poređenju s ozdravljenima već imamo tu fazu da svakog dana imamo više ozdravljenih nego otkrivenih slučajeva. Do sada je već 60-70 ljudi ozdravilo – kaže on. 

Posebno ističe da svi oboljeli imaju obezbijeđen bolnički tretman, te da niko neće ostati uskraćen za bolničko liječenje.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

Najveći uspjeh

-Naš najveći uspjeh je što bez bilo kakve pomoći nemamo smrtnih niti životno ugroženih. Imali smo vrijednu donaciju fabrike lijekova ZADA, lijeka za malariju koji se pokzao dobar u testiranju korone. Dobili smo 200 kutija i to je velika donacija s obzirom da se radi o prilično skupom lijeku koji smo proslijedili u bolnicu – zaključuje on.

O popuštanju mjera

Popuštanje mjera, prateći situaciju u BiH i susjednim zemljama, neće ići brzinom kojom bi neko želio da se desi, ocijenio je Jupić. 

– Bitno je da struka stoji iza toga i sačuva se zdravlje, nego da se odlukama o ublažavanju pogorša nečije zdravstveno stanje. Ova bolest već pokazuje neki sezonski karakter. Do popuštanja dolazi i bit će ga u narednom priodu, ali ne smije biti nečiji plod želja nego mišljenje struke da se bolest ne bi, u gorem obliku, vratila – kaže Jupić.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici okrili novi soj koronavirusa: Zaobilazi dosadašnje vakcine

Život s maskama i distancom

Na kraju naglašava kako zaštitne mjere nošenja maski i izbjegavanja bliskog kontakta, odnosno držanja distance, nešto je s čim ćemo se morati naučiti živjeti u budućnosti i ne bi se trebalo tretirati kao restriktivna mjera, smatra Jupić.

Avaz – D.PAŠALIĆ


Podijelite vijest