Dr. Karlović: Respiratori “Maline” nisu za bolesnike na Covid odjeljenju

Respirator je uređaj koji mora biti visoko sofisticiran, nije to balon samopušući, i to je daleko više od toga. S obzirom na moduse ventilacije koje aparat nudi, odnosno koje nude respiratori nabavljeni putem “Maline”, su transportni respiratori. Mi imamo puno bolje transportne respiratore koji nama služe, kazao je za BHRT specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja iz SKB Mostar Zoran Karlović.

Covid-19 je prije svega respiratorna bolest i zato nam je tu potrebna najsofisticiranija oprema kako bi pacijentima mogli ponuditi asistirani modus ventilacije, a u ovome oboljenju potrebni su i visok protok kisika i maska i tim aparatima (nabavljenim od “Maline”) ne možemo ostvariti.

I zato sam u prvom obraćanju javnosti rekao da oni nama nisu potrebni trenutno, nemamo potrebu za njima. Ja nikada nisam rekao da su to smrtni respiratori. Oni imaju funkciju ali ne u jedinicama medicinskog liječenja i kod ovakvih pacijenata.

Govoreći o ovome kazao je kako se sve skreće na pažnju političara, te kako se na ovim stvarima kupe politički bodovi. Također je komentarisao i kako je kazao “anonimna pisma” u KCUS koja mogu biti samo rezultata političkog pritiska.

Političari su i ovaj put pokazali svoje lice i neka im je to na čast, kazao je doktor Karlović.

Karlović je kazao kako Federalnoj upravi Civilne zaštite ne znaju šta je panika, govoreći o najavljenoj tužbi ove institucije protiv njega zbog toga što su odlučili da ne koriste respiratore nabavljene putem firma “Srebrena malina”.

“Jedan ljudski život je bitniji od sve panike. Oni ne znaju šta je strah. Da jednom dođu i vide kako naši bolesnici dišu, kako im je teško onda bi sigurno puno trezvenije razmišljali svojom glavom. Očito je da stručna osoba koja je učestvovala u ovome je bila politički pritisnuta.”

Mi smo u više navrata bili pod pritiskom da prihvatimo respiratore, kazao je on.

“Jednostavno se pokušavalo na sve načine. Preko navodnog skladištenja, pa da na potajan način uđe u kuću”.

Prethodni članakDr. Jasminka Ćehajić: Šta uraditi kod bolne menstruacije
Sljedeći članakProf. dr. Smajić: Jučer je bio najcrnji dan, strah me na šta će ovo sve izaći