Dr. Mirsad Kacila: BiH ne treba da bude jedina zemlja bez bilo kakve zabrane pušenja

m 4

Bosna i Hercegovina ne treba da bude jedina zemlja bez bilo kakve zabrane pušenja, kazao je za portal “Avaza” doktor Mirsad Kacila i zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Jedina zemlja koja nema zakonski uređenu oblast kontrole pušenja

Doktor Kacila nam je kazao da je ponovo pokrenuo ovo pitanje.

– Evropska komisija je propisala 14 tačaka koje su neophodne za bilo kakav razgovor o našem članstvu u EU. Jedna od tih tačaka je svakako i zakon o kontroli pušenja na javnim mjestima. Mi smo jedina zemlja koja nema zakonski uređenu oblast kontrole pušenja na javnim mjestima. Ovo zakonsko rješenje postoji već dugo vremena, prepisivan je i u skladu je sa evropskim zakonima. Međutim on već dugo stoji u nekim ladicama. Zakon je spreman za glasanje na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 26. maja ove godine – istakao je Kacila.

Dodao je BiH ne treba da bude jedina zemlja bez zakona o kontroli konzumacije duhanskih proizvoda.

– Smatram da trebamo donijeti ovaj zakon, a kako bi ispunili barem jedan od uvjeta EU. Čvrsto stojim uz ovo i nadam se da će dobiti podršku, a uzimajući u obzir kritike koje su stigle iz Brisela – naglasio je Kacila.

Postoje različite strukture koje se bave lobiranjem

Odgovarajući na pitanje o tržištu u BiH, Kacila kaže da postoje različite strukture koje se bave lobiranjem.

– Postoje nakane da se određeni dijelovi zakona izbace a konkretno da se iz zakona izuzmu nargile. Međutim, vrlo je jasno i decidno da se radi o zakonskom rješenju koje je pripisano od zemalja Evropske unije. Nema potrebe da razgovaramo o modifikacijama. Sve evropske zemlje imaju kontrolu korištenja duhanskih proizvoda i uopće me ne interesira zašto Fabrika duhana Sarajevo ili bilo koja druga više ne postoji ili je uništena. To su stvari koje prevazilaze nešto u šta mi trebamo da se petljamo. Postoji zakon za koji mi moramo glasati, jer smatramo da je ispravan i da nam treba na putu ka EU – zaključio je Kacila.