Dr. Sabina Sarić: Smjena godišnjih doba naš organizam čini pogodnim tlom za razne viruse

1 41
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Promjena godišnjih doba loše utječe na organizam, što dovodi do njegovog slabljenja te pada imuniteta, a sve to zajedno dovodi do respiratornih tegoba, koje su česte u proljeće. Naime, kako je kazala dr. sci. med. prim. Sabina Sarić za portal “Avaza”, zdravstveni problemi se javljaju zbog teškog prilagođavanja organizma na nagle promjene vremena.

Pogodno tlo

– Zbog težeg prilagođavanja organizma smjenama godišnjih doba dolazi do njegovog slabljenja, što je pogodno tlo za razne viruse i bakterije. Zbog toga u proljeće imamo veliki broj pacijenata koji se žale na respiratorne tegobe. Osim toga, u proljeće sve cvjeta i buja te se javljaju i alergije, koje dodatno ugrožavaju već iscrpljen organizam – kaže dr. Sarić.

Dodaje kako smjene godišnjih doba od našeg organizma zahtijevaju puno više energije i traže veliku angažiranost naših organskih sistema. Uglavnom, navodi dr. Sarić, za zdravstvene probleme u proljeće kriv je pad imuniteta.

– Moramo se prilagođavati tim promjenama, na način da prihvatamo sve ono što nam dolazi, ali na način da mi damo podršku svom organizmu kako bi on nama zauzvrat dao najbolji mogući odgovor i što prije se prilagodio tim promjenama. Trebali bismo iskoristiti biljke koje su sada aktuelne, a to su žara, srijemoš… To je divlje zelje koje mi trebamo da uvedemo u našu prehranu i da na taj način damo potporu našem imunom sistemu i našim svim metaboličkim procesima – navodi dr. Sarić.

Više vremena provoditi na otvorenom

Naša sagovornica savjetuje kako trebamo što više vremena provoditi na otvorenom, udisati čist zrak, te da izbjegavamo boravak u zagušljivim prostorijama…

– Kad god ste u mogućnosti, izađite vani. Vrijeme provodite u parkovima, na planinama, a uvedite i lagane šetnje. Također, izbjegavajte sve rizikofaktore koji mogu utjecati na smanjenje vašeg odbrambenog odgovora. Prestanite pušiti, izbjegavajte preobimne obroke i tako ćete zaštititi organizam od bolesti u proljeće – istakla je dr. Sarić.

Avaz