1 22
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Dragan Samardžić Šef, kako mu je nadimak još iz osnovne škole, 47 godina je na inzulinskoj terapiji. 

Šefa na Berkovićima, gdje živi, svi poznaju jer je on, uprkos dijabetesu, aktivan i pun optimizma i pravi primjer kako u životu uvijek treba gledati vedriju stranu.

Nosi protezu

Prema njegovim riječima, dan mu počinje kafom i doručkom s devedesetogodišnjom majkom, kojoj je odavno zbog bolesti potrebna tuđa njega i pomoć.

– Iako sam zbog dijabetesa izgubio lijevu nogu i nosim protezu, ja i sada vozim motor, i motorom odem do Stoca na kafu s prijateljima ili do Bileće – kazao nam je Samardžić i dodaje da je dijabetes dobio kao osmogodišnji dječak.

Iako je, kako nam je rekao, pola života proveo u bolnici, poznat je i po tome što je veliki borac i aktivan član zajednice u kojoj živi pa je tako predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom na Berkovićima kroz čije djelovanje nastoji da pomogne ovoj populaciji.

Nesebična pomoć

– Uprkos preprekama na koje svakodnevno nailazim i kojih će, svjestan sam toga uvijek biti možda i više, ja u svemu nastojim vidjeti bolju pozitivnu stranu i tako djelovati. Niko ne zna kad ide na spavanje da li će sutra osvanuti. Ja sam preživio kliničku smrt, a živ sam zahvaljujući Domu zdravlja ovdje na Berkovićima, koji me je hiljadu puta do sad spasio – istakao je Samardžić nesebičnu pomoć medicinskog osoblja.