Dragoš Strugar, mladić iz BiH dobio posao u Facebooku

Dragoš Strugar, mladić iz BiH dobio posao u Facebooku

Promjena sredine i države, temperature i do -30 stepeni, strani jezik i nova kultura nisu bili prepreka mladom Dragošu Strugaru da život u Prnjavoru zamijeni životom u ruskom Inopolisu i tamo stekne akademsko znanje i titulu, a takav smjeli potez će ga dovesti i do svjetski poznate kompanije “Facebook”.

Danas, nakon završenog Informatičkog fakulteta na Inopolis univerzitetu, ovaj mladić je svoju budućnost pronašao u Londonu, tačnije u “Facebook” timu.

Svoj put u svijet programiranja započeo je još kao srednjoškolac, kada je počeo kreirati prve aplikacije s cijem razvijanja ličnih vještina i sticanja novih znanja.

“U tom trenutku nisam imao mnogo iskustva u kreiranju aplikacija pa nisam mogao napraviti neku koja je veoma kompleksna, ali sam naučio sve komponente koje ulaze u proces njenog razvoja. Upravo to vježbanje mi je mnogo pomoglo kroz dalje studiranje i praksu koju sam radio jer su mi svi programi s kojima sam se kasnije susretao bili poznati i to mi je mnogo značilo”, kaže Strugar.

Prema njegovim riječima, tokom prve dvije godine studiranja praksu je obavljao unutar laboratorija univerziteta u Inopolisu i fokus djelovanja bio je stavljen na teorijsko izučavanje, dok se u trećoj godini usmjerava ka praktičnom usavršavanju.

“U svijetu programiranja poznat je akronim FAANG (‘Facebook‘, ‘Amazon‘, ‘Apple‘, ‘Netflix‘ i ‘Google‘), koji predstavlja najveće firme za koje svi programeri žele da rade jer one ne samo da razvijaju svoje proizvode, već imaju i doseg do milijardi ljudi. Stoga sam i ja aplicirao za praksu u ‘Facebooku’ na poziciju inženjera pripravnika u Londonu i nekoliko sedmica poslije toga sam dobio pozitivan odgovor”, navodi Strugar za “Nezavisne” .

Tačan ključ ocjenjivanja kandidata niko ne zna, kaže Strugar, ali je definitivno težak proces. Zbog pandemije, umjesto lani, praksu je obavio tokom ljeta ove godine, dok bi od januara sljedeće godine trebalo da postane i stalni zaposlenik u “Facebook” timu.

“Uskoro bi trebalo da se vratim u London kao stalni zaposlenik u ‘Facebooku’ i to bi bio moj prvi pravi veliki posao. Ono što je interesantno jeste da ‘Facebook’ ima veoma zanimljiv način zapošljavanja i zanimljiv način ulaska u kompaniju. Vi na početku prolazite kroz različite timove i birate tim koji vam se najviše sviđa i koji odgovara vašim vještinama. To ću i ja iskoristiti te izabrati tim koji mi se sviđa i tu započeti svoju karijeru”, kaže Strugar.

Jedan radni dan u “Facebooku”, ističe Strugar, sličan je po broju sati drugim poslovima, ali dodaje da vas tu niko neće pratiti kada ste ušli u kompaniju i kada ste izašli.

“Vi sebi određujete kada hoćete da radite, pogotovo ako ste softverski inženjer. Dan obično počinje sastancima koje treba da ispoštujete, dok sam broj radnih sati zavisi od vaše želje za dokazivanjem i napredovanjem. Volio bih istaći da odluke u “Facebooku” ne idu samo od vrha ka dolje (top down), nego i odozdo ka gore (bottom-up) i da inženjeri imaju veliku autonomiju i slobodu u radu”, kaže on.

Kako ističe, nije tajna da poslodavci poput “Facebooka” imaju najbolje uslove za svoje zaposlenike, želeći na taj način privući najbolje talente.

Upravo stoga njihov cijeli paket – od benefita do plate – je veoma primamljiv, pogotovo za nove i mlade inženjere.

“Zaposlenici imaju povlastice koje ja nisam sve uspio ni uvidjeti, ali, recimo, putovanje do posla i nazad je obezbijeđeno. Zatim, uvijek dobijete svotu novca koju možete iskoristiti za teretane i velnes jer se ‘Facebook’ ne fokusira samo na rad, nego i na fizičko i mentalno zdravlje zaposlenika. Takođe, svaki inženjer ili dizajner može da uzme kurs za usavršavanje i ‘Facebook’ će sve to platiti” , otkriva Strugar.

On inače smatra da svijet IT tehnologija i programiranja ima još dosta prostora za razvijanje.

“Mnogo talenta je potrebno uložiti da bi se neki zamišljeni ciljevi završili. Najbanalniji primjer za to su mobilni uređaji koji se iz godine u godinu razvijaju. Međutim, neke stvari kao što su vještačka inteligencija ili cijela oblast robotike zahtijevaju velika znanja iz oblasti matematike, fizike i drugih prirodnih nauka, te zbog toga treba uložiti još više talenta u tim oblastima kako bi se ideje koje su već zamišljene realizovale”, navodi Strugar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica