Portal 072info

Drama zbog pogrešne ambalaže: Djevojčica htjela da popije sok pa završila u bolnici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

domestos_sokDjevojčica E. D. (16) iz Velikog Trnovca (Srbija) primljena je u Klinički centar u Nišu jer je greškom popila sredstvo za čišćenje „Domestos“ misleći da je sok. Srećom, prošla je samo sa lakšom povredom želuca, što je nevjerovatna sreća, budući da, prema kliničkim podacima, polovina trovanja korozivnim materijama završi smrću.

– Otac djevojčice izjavio je da je sredstvo za čišćenje površina u domaćinstvu bilo presipano iz originalne ambalaže u flašu od soka i da ga je ona navodno greškom popila, misleći da je sok. Djevojčica je imala nevjerovatnu sreću jer joj je samo manje oštećen želudac. Vjerovatno je u pitanju bila manja količina ove hemikalije jer joj nije oštećen jednjak – kaže za naš list izvor blizak istrazi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr Simonida Šeškar Stojančev, načelnica odjeljenja za toksikologiju u Klinici za endokrinologiju u KC Niš, kaže da je djevojčica otpuštena iz bolnice na zahtjev oca.

– Ona je u petak primljena u našu kliniku. Odmah je podvrgnuta gastroskopskom pregledu, kojim je utvrđen samo manji stepen oštećenja duž digestivnog trakta. Ona je hospitalizovana, ali je na lični zahtjev njenog oca puštena kući – kaže dr Simonida Šeškar Stojančev.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Endokrinološku kliniku u Nišu je od početka godine, uključujući i ovaj poslednji slučaj, primljeno na liječenje devetoro pacijenata koji su se otrovali raznim hemikalijama. Koliko to može biti opasno, najbolje ilustruje podatak da je četvoro preminulo. Najčešće se radilo o trovanju esencijom ili pesticidima.

– Detoksikacija kod ovakvih trovanja je duga i traje 15 do 30 dana zbog težine kliničke slike. Trovanja korozivnim materijama najčešće prate i oštećenja unutrašnjih organa – bubrega, jetre, želuca – dodaje dr Simonida Šeškar Stojančev.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do trovanja često dolazi zbog zamjenjivanja originalne ambalaže.

– Nerijetko se poslije upotrebe hemijskog sredstva ostatak presipa u neoriginalnu ambalažu, najčešće u flašu od soka, što je posebno karakteristično za pesticide. Tako se flaša odloži u podrum ili ostavu, pa poslije nekog vremena može doći do kobne greške. Korizivne materije uvijek treba držati u originalnoj ambalaži, dobro zatvorene i na mjestima nedostupnim za djecu, ali i starije osobe – savjetuje dr Simonida Šeškar Stojančev.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

DEPO PORTAL

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME