Drljević: Broj vakcinisanih koji su u bolnicama zbog Covida je na nivou regionalnog prosjeka

drljevic 9
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo u posljednjih nekoliko dana znatno se iskomplikovala, a bolnice bilježe porast broja hospitaliziranih. Ipak, ono što je i dalje prilično nejasno jesu podaci koji se odnose na broj vakcinisanih pacijenata koji su trenutno smješteni u bolnice. O trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i podacima koje bolnice šalju u javnost, a tiču se broja vakcinisanih i revakcinisanih osoba koje su smještene u bolnice, za Klix.ba govorio je Ednan Drljević, šef infektivnog odjeljenja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Kako je naveo Drljević, Opća bolnica posljednjih dana bilježi veći broj pacijenata koji se primaju u bolnicu u odnosu na broj onih koji se otpuštaju na kućno liječenje.

“Imamo zaista puno pacijenata u srednjem životnom dobu od kojih je 10 na podršci respiratora, direktno ili indirektno. Ima dosta pacijenata koji traže visok protok kisika. Uveli smo dosta oštre kriterije kada je riječ o primanju pacijenata te trenutno primamo samo kritične i teške pacijente. Ono što mene brine jeste da zadnjih dana raste broj pacijenata i puno više pacijenata primamo nego što otpuštamo”, navodi Drljević.

Kako ističe, Opća bolnica je prije četiri mjeseca napravila plan borbe protiv četvrtog vala pandemije te je on prezentovan na Skupštini Kantona Sarajevo.

“Imamo predviđeni plan koji smo napravili prije četiri mjeseca gdje smo predvidjeli četvrti val što nije bilo teško s obzirom na neorganizovanost zdravstvenog sistema u BiH. Sada koristimo rezerve i zbog toga smo tražili da nam se pod hitno daju sva ona sredstva koja smo tražili prije 4 mjeseca kako bismo obavljali posao kao i kod trećeg vala”, rekao je Drljević.

Opća bolnica u Sarajevu danas je objavila uobičajeni dnevni zdravstveni bilten u kojem se između ostalog navodi i kako trenutno oko 70 posto hospitaliziranih pacijenata nije vakcinisano.

Broj vakcinisanih u bolnicama nije tačan

Ipak, ono što je izazvalo mnogo veću pažnju javnosti jeste podatak da je trenutno na hospitalizaciji oko 4 posto vakcinisanih pacijenata i 24 posto onih koji su primili drugu dozu vakcine. S obzirom da ukoliko se u obzir uzme podatak da je trenutno u Kantonu Sarajevo vakcinisano 27,4 posto stanovnika, podaci koji su izašli u javnost svakako da ne mogu biti niti malo optimistični.

Tokom razgovora, Drljević se dotakao i ove teme te je naglasio kako podaci o broju osoba koje su revakcinisane i hospitalizirane nije tačan te da se on mijenja iz dana u dan.

Također, uprkos činjenici da je Opća bolnica ove podatke poslala prema medijima, Drljević ističe kako se oni mogu koristiti samo za internu upotrebu te da nisu relevantni za javnost.

“Podaci se mijenjaju iz dana u dan. Imali smo prije tri sedmice situaciju da je 50 posto slučajeva bio britanski, a 50 posto indijski soj, a sada to nije tako. Imali smo iz početka podatke da je manje od 10 posto vakcinisanih hospitalizovano. Trebamo odvojiti kompletno vakcinisane, odnosno one kod kojih je prošlo najmanje 15 dana od primanja druge doze od drugih. Imali smo pacijente koji su isti dan kada su primili vakcinu dobili Covid-19. Neki su dobili Covid-19 poslije prve doze, neki 5 ili 10 dana poslije druge tako da su to interni podaci i nisu za javno objavljivanje jer su rađeni na malom broju slučajeva i nisu prilagođeni”, objašnjava Drljević.

Na pitanje da li Opća bolnica vodi detaljnu statistiku o hospitaliziranim građanima, odnosno o podacima vezanim za eventualne datume pojave prvih simptoma virusa, primanja prve doze i revakcinacije, Drljević ističe kako se ti podaci ažuriraju, ali koliko detaljno ovisi o osoblju koje pregleda pacijenta.

“To je od nas tražio Zavod za javno zdravstvo tako da mi to vodimo. Međutim, mi nemamo posebnu osobu koja se bavi ovim stvarima nego mi te podatke prikupljamo od ljudi koji pregledaju u danu 60 pacijenata, prime 7 i onda oni upisuju te podatke o vakcinaciji. Neko je detaljniji, a neko manje detaljan. Ti podaci služe za procjenu ukupnih kretanja, projekcije u budućnosti, ali nisu podaci na osnovu kojih bi se mogao napraviti naučni rad jer nisu detaljni i tačni”, navodi Drljević.

Na kraju razgovora, ističe kako je broj hospitaliziranih osoba koje su primile obje doze vakcina znatno manji te da se on kreće kao i u regionu između 8 i 16 posto.

“Jako je mali broj potpuno vakcinisanih u bolnici. U svijetu se kreće između 8 do 16 posto, tako da je i kod nas otprilike tako i ne bi trebalo biti drugačije”, ističe Ednan Drljević.