SA NOVI SOJEVI PKG ALT 120210126 172131844 mxf 00 00 26 06 Still002 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Do sada je negativan PCR test bio propusnica za prelaz granica. I državljanima Bosne i Hercegovine, ali i brojnim Evropljanima. No, kako BiH postaje „pusto ostrvo“ bez imunizacije, jedini smo u EU bez vakcina na državnom nivou, mogućnost je da državljani s pasošem Bosne i Hercegovine neće moći nigdje van države, vrlo je izvjesna.

Mnogi iz naše države su već krenuli put Srbije i Hrvatske po „doze“ koje ih imuniziraju. Neki, koristeći državjanstva ovih susjednih zemelja, mnogi prema “nacionalnom šavu”.

“Nije to vakcinacija, nego je diskriminacija. To je prešlo svaku mjeru, kada razuman čovjek pokuša da opravda. To je izašlo iz svih okvira”, rekao je za N1, infektolog dr. Ednan Drljević.

Poznato je da su granice Bosne i Hercegovine otvorene za sve, bez izuzetaka.

“Dok se drugi ljudi se štite, samo se kod nas može doći , kad hoćeš i ko hoće, šetati tu po Baščaršiji bez ikavih nalaza. Svaka normalna država štiti. Štiti se i vakcinacijom i ograničavanjem kretanja i bezbjednosti i izlaskom iz države. Kod nas toga nema. Kod nas se namjerno to radi , namjerno se razvaljuje država preko COVID-a , to je sigurno. Ubijeđen sam u to, što gore, to bolje. Mi smo upali u taj procijep. Ja ne znam kako ćemo se izvući iz svega toga i psihički i mentalno i fizički”, ističe dr. Drljević.

Podsjećamo, u nedavnom intervjuu za N1, prof. dr. Andrej Trampuž prvi čovjek Klinike za hiruršku infektologiju najveće bolnice u Evropi, Univerzitetskog Kliničkog centra Charite u Berlinu govorio je o posljedicama ako u imunizaciji BiH ostane „pusto ostvo“ .

“To nije dobro da se prave razlike, jer ovu korona pandemiju ćemo tek onda kontrolisati kad sve države budu vakcinisane. Znači ako se Bosna i Hercegovina sada neće paralelno sa drugim državama vakcinisati, onda ćete i u drugim državama uvijek dobiti nove viruse. Treba sve napraviti da se počne. Važno je da se ovo vrijeme dok se vakcina ne dobije još više zbog toga pooštre mjere, a dobra vijest je to da oštre mjere mogu da spriječe širenje virusa”, poruka je za N1 vrhunskog stručnjaka, infektologa iz Njemačke dr. Andreja Trampuža.