Drljević o post-Covid liječenju: Pojedini se oporavljaju mjesecima

Screenshot 1 118
Podijelite vijest

U Općoj bolnici u Sarajevu od februara ove godine postoji post-Covid ambulanta, u kojoj se liječe pacijenti nakon što su prebolovali Covid, a osim toga, otvoren je i post-Covid odjel na kojem borave pacijenti koji još ne mogu otići na kućno liječenje. Šef Infektivne klinike u Općoj bolnici Ednan Drljević kazao nam je da se u post-Covid ambulanti od posljedica koronavirusa liječe pacijenti iz Kantona Sarajevo koji su bili hospitalizirani u ovoj bolnici i pušteni su na kućno liječenje.

Otakako je otvorena, od februara, kako kaže, dnevno imaju i više od 20 naručenih pacijenata koji dolaze na praćenje najmanje četiri-šest mjeseci kako bi se u potpunosti oporavili i izliječili.

“Post-Covid radi punim kapacitetom, doduše, sada su na redu godišnji odmori pa smo napravili reorganizaciju, ali pacijenti ne ispaštaju, svi dođu na red i budu pregledani. Prvi takav pregled je kod infektologa, psihologa ili fizijatra, zavisno šta im je napisano na otpusnici. Kada dođu kod infektologa, on mora zaključiti da više nema infektivnog agensa i nakon toga može posjetiti i psihologa i fizijatra, koji će im pokazati vježbe disanja, muskulature i sl.”, kazao je Drljević.

Dalje nam je pojasnio da je nezaobilazan pregled interniste i pulmologa, ali čak i neurologa ukoliko se za tim ukaže potreba.

“Ukoliko pacijent ima nedostatak sluha, mirisa i okusa, glavobolje i poremećaj koncentracije, onda u tom slučaju interveniše neurolog koji dalje naručuje na kontrole. Inače, takve pacijente pratimo oko četiri mjeseca nakon što su pušteni na kućno liječenje. Zaista su građani disciplinovani i dolaze na kontrole te uvažavaju sve ono što im se savjetuje”, naveo je naš sagovornik.

S druge strane, na post-Covid odjel svi pacijenti bivaju smješteni kada su negativni, ali imaju produženi ili long-Covid, što također zahtijeva stalni nadzor, praćenje i tretman ozbiljnijih posljedica zaraze.

“Kada se produženi Covid izliječi u potpunosti, onda se oni šalju na kućno liječenje s istim preporukama za post-Covid ambulantu. Također se može desiti da pacijent nakon dva-tri mjeseca od otpuštanja iz bolnice osjeti ozbiljnije simptome ili probleme, onda ga primamo na post-Covid odjel i u obzir dolaze i stanovnici drugih kantona, koje upute preko naše prijemne ambulante, a ne samo oni koji su iz Sarajeva”, naglasio je Drljević.

Na neki način se ovim post-Covid odjelom nastoje rasteretiti i ostali odjeli u Općoj bolnici, u kojima su smješteni pacijenti koji su i dalje zaraženi. Osim toga, kako je naglasio Drljević, produženi Covid je bitno liječiti, jer mnoge osobe osjete ozbiljnije zdravstvene promjene nakon preležane zaraze.

“Većini pacijenata se nakon Covida-19 poremeti vrijednost šećera u krvi, jer primaju određene lijekove koji to mogu izazvati, te po odlasku kući dobiju inzulin i tablete koje će im to stanje držati pod kontrolom. Desi se i to da pacijenti dobiju moždane ili neke druge udare, krvne ugruške, a vrlo često se dešavaju i hronična oštećenja bubrega. Najviše se registruju promjene na plućima, ali uz liječenje i nadzor rezultati budu dosta dobri. I na tom post-Covid odjelu je isti tim stručnjaka i ljekara kao u post-Covid ambulanti, koji se brinu o pacijentima. Mi pacijenta ispratimo liječenjem od prvog dana zaraze i šest mjeseci nakon toga, dok se ne oporavi”, dodao je. Opća bolnicaPosjetili smo post-Covid ambulantu u Sarajevu: Kako teče tromjesečni oporavak nakon korone

Kazao nam je da se pacijenti u post-Covid ambulanti u najvećoj mjeri žale na probleme s plućima, na nedostatak energije i brzo umaranje.

“To zaista dugo traje, ali postoje lijekovi koji mogu pomoći u tom slučaju. S obzirom na to da su srce i pluća jedan sistem, česta su samim tim i oštećenja srca, prije svega srčanog mišića, ali i ovojnica. Zbog toga radimo ultrazvuk pacijentima u roku od tri-četiri mjeseca i često nađemo promjene u radu srca, upale, tečnost u perikardu. Osim toga, česta su oštećenja i neurosistema, što se prije svega odnosi na glavobolje, gubitak mirisa i okusa, zaboravnost, odnosno, jednu vrstu demencije i poremećaj sna”, naglasio je Drljević.

Posebno je istakao da su ovakvi simptomi dugotrajni i dosta otporni na terapiju.

“Nakon navedenog se znaju pojaviti i kožna oboljenja poput crvenila, svraba i ostalih promjena. Vrlo često dolazi i do oštećenja bubrega, koja mogu biti prolazna, ali kod nekih pacijenata i trajna. Zbog svega toga primamo pacijente na liječenje i tretman produženog Covida. I istraživanja pokazuju te smo i ustanovili da Covid-19 nije samo bolest pluća, već ona pogađa cijeli organizam. Stradaju krvne žile koje hrane mozak, bubrege, a pluća stradaju upravo zbog smanjene oksidacije u krvi”, poručio je Drljević.


Podijelite vijest