Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježavamo Dan šehida

U subotu, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida.

Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur’ana bit će iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Po islamskom učenju njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su’ ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur’an, El-Bekare 154)

Na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“ u Sarajevu program obilježavanja Dana šehida počinje u 11.00 sati.

Organizator programa je Ured Vojnog muftije a programu će prisustvovati zamjenik reisu-l-uleme islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i najviši predstavnici državnih institucija, kao i Udruženje porodica šehida.

S obzirom na istaknuti značaj ovog dana u našoj savremenoj tradiciji i potrebi njegovanja kolektivnog pamćenja na dane neviđenog otpora agresiji i herojska djela bosanskih šehida, očekuje se da na obilježavanju Dan šehida osim porodica poginulih i svečanih delegacija prisustvuje veliki broj naših džematlija i građana.

Islamskazajednica.ba