Društvenim mrežama se širi lažni poziv za regrutaciju bh. građana

Društvenim mrežama se širi lažni poziv za regrutaciju bh. građana

Društvenim mrežama proširila se lažna informacija iz navodno ‘Civilne uprave grada Srebrenika’ u kojoj se putem društvene mreže Facebook pozivaju građani da se jave u ‘nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova za regrutaciju i dodjelu naoružanja’.

“Ne javljanje na poziv rezultira krivičnim prekršajem protiv Ustava BiH Član 178/2. Javljanje je obavezno odraslim osobama od 18 / 48 godina”, navodi se, između ostalog, u poruci.

Grad Srebrenik na čelu sa gradonačelnikom Adnanom Bjelićem osudio je širenje lažnih poruka putem društvenih mreža.

Foto: Facebook

“Grad Srebrenik, zajedno sa Civilnom Zaštitom, distancira se od lažnih poruka koje se šire putem društvenih mreža. Ove poruke, koje izazivaju uznemirenost među stanovništvom, odmah su prijavljene nadležnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvu TK”, naveo je gradonačelnik Srebrenika.

Dodao je da nadležni organi intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje stoje iza ovih lažnih poruka.

“Širenje dezinformacija, koje može izazvati strah i paniku među našim sugrađanima, smatramo izuzetno neodgovornim i neprihvatljivim. Grad Srebrenik jasno poručuje da će svi oni koji se služe cyber kriminalom biti identificirani i adekvatno sankcionisani. Ovo je ozbiljan prekršaj koji će biti tretiran u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitila sigurnost i dobrobit naših građana”, poručio je Bjelić.

Pozvao je građane da ne nasjedaju na lažne poruke i dezinformacije, te da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije.

“Zvanične informacije o aktivnostima grada Srebrenika bit će dostupne putem službenih stranica Grada Srebrenika, kao i putem Facebook stranice gradonačelnika grada Srebrenika. Ova situacija naglašava važnost provjere informacija i osvješćivanje o potencijalnim rizicima koji proizlaze iz širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža. Grad Srebrenik ostaje posvećen zaštiti svojih građana i osiguravanju transparentne i pouzdane komunikacije u svim situacijama”, poručio je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Apelujemo na građane da ne nasjedaju na laži i dezinformacije, a ukoliko dobijete ovakvu poruku, istu ignorišite i blokirajte!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica