Državljani BiH (ne)odlaze na strana ratišta

Državljani BiH (ne)odlaze na strana ratišta

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, odgovorio je i na novinarsko pitanje o trendu odlaska državljana BiH na strana ratišta.

 Ove i prošle godine niti jedna osoba iz BiH nije otišla na strana ratišta. Na isto je ukazao i ekspert za međunarodni terorizam, Vlado Azinović. Iako smanjen trend odlazaka raduje, i dalje su prisutni drugi izazovi.

Navodi o masovnim odlascima državljana BiH na strana ratišta ipak nemaju opravdanja.

“Ništa se nije povećao. Godinu i nešto dana, to je na istom nivou, taj problem. Nemamo ni jednog novog odlaska; Što se tiče naših državljana na strana ratišta, dole u ISIL. Nemamo ni jednog novog povratka. Znači, onih 46 stoji. Nešto je procesuirano, nešto u fazi procesurianja. Nema ni jednog koji se vratio, a da nije u nekoj fazi procesuiranja”, kazao je Mektić.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti, trenutno je 115 osoba na stranim ratištima. Poginula je 51 osoba, 46 osoba se vratilo. Ukupno 22 osobe iz Bosne i Hercegovine osuđene su zbog odlaska na ratišta u Siriju i Irak. Do sada nije bila ni jedna oslobađajuća presuda!

Da nema mjesta panici kada su u pitanju odlasci iz BiH, ukazao je i Vlado Azinović, ekspert za međunarodni terorizam:

“Kada se radi o BiH, nama se stalno prijeti nekontroliranim povratkom stotina stranih boraca. Te tvrdnje ne stoje prosto iz matematičkih razloga. Mi imamo 240 identificiranih osoba – muškaraca i žena za koje znamo da su protekle godine bili u Siriji i Iraku. Sedamseset tih osoba je poginulo, oko 50 ih se vratilo i mi računamo da je oko 50 muškaraca i žena, i neutvrđen broj djece u Siriji i Iraku. Ti ljudi se najvjerovatnije nikada neće vratiti”, pojasnio je Vlado Azinović, ekspert za terorizam.

A prema istraživanju Azinovića, najviše boraca iz BiH koji su otišli na strana ratišta dolaze iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Niti jedan nije iz Bosansko-podrinjskog, što se može dovesti u vezu sa nepostojanjem paradžemata u ovom kantonu, tvrdi Azinović.

Premda trend odlazaka raduje, zabrinjavaju novi izazovi: Jedan od njih je činjenica da narativ tzv. Islamske države još postoji.

Osobe sa kriminalnim dosijeom ili sa psihosocijalnim problemima i dalje su plodno tlo za njeno širenje.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE