Državni službenici ostali veliki gurmani: Nabavlja se megalomski i kvalitetno

5b561018 148a 475b 8840 1efea3eaf03fmeso
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Institucije BiH za razliku od građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem dobro vode računa o zdravoj ishrani službenika. Tradicionalno nabavljaju raznovrsne proizvode za svoje kuhinje. Svake godine nabavljaju najkvalitetnije meso, raznovrsne sireve, ribu, smrznuto povrće i druge proizvode.

Samo jedan komad junećeg bifteka kojim će se gostiti ove godine košta 40 KM. Nisu izostavili ni masnu supicu za koju nabavljaju 300 kg teleće kosti i to prve klase.

Ove godine Služba za zajedničke poslove institucija BiH između ostalog nabavlja svježe teleće, juneće i jagnjeće meso za koje će izdvojiti 643.839,30 KM sa PDV-om.

Ovo meso će biti raspoređeno u sedam kuhinja Službe za zajedničke poslove institucija BiH, a to su:

  • Parlamentarna skupština BiH,
  • Ministarstvo odbrane BiH,
  • Granična policija BiH,
  • Predsjedništvo BiH,
  • Kompleks Pravosudnih institucija BiH,
  • SIPA-a,
  • Institucije BiH “Union banka”.

Nabavljaju 15 vrsta mesa, a između ostalog juneći file, janjeću but, juneću plećku i ostalo meso navedeno u tabeli. 

Jedan od uslova koji ponuđač treba ispuniti je da posjeduje pogon za obradu mesa, skladišnih i rashladnih kapaiteta ili dokaz da će imati na raspolaganju pogon za obradu mesa, skladišnih i rashladnih kapaciteta.

Raznovrsna trpeza

Početkom februara Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala je također tender za nabavku ribe vrijedan 56.925,00 KM.

Isti dan, raspisan je tender i za nabavku zamrznutih proizvoda u vrijednosti 112.622,32 KM, ali i mliječnih proizvoda u vrijednosti 137.575,00 KM.

Kafa i topli napitci skuplji

Dok građanima preporučuju da manje troše oni ne štede.

Kafa i topli napitci su neizostavni za institucije, tako je u januara ove godine Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala tender za nabavku kafe i toplih napitaka u vrijednosti 221.064,00 KM. Ova cijena je veća u odnosu na prošlu godinu za 40 hiljada maraka kada su kafu i tople napitke platili 180.664,00 KM. S obzirom na to da je kafa poskupila izdvojit će više novca za ovogodišnju nabavku.

Čaj i ne piju baš mnogo pa su za njegovu nabavku sa medom izdvojili svega 10.887,18 KM.

Prema podacima iz 2017. godine Služba za zajedničke institucije BiH je za nabavku hrane i pića (mliječni proizvodi, bezalkoholna pića, čajevi, šećer, kafa, riba i ostalih namirnica) izdvojila dosta manje novca nego ove godine tačnije 961.042,83 KM. Kako godine prolaze cijene rastu, a tako i njihova potrošnja.